День проліска — відзначається 19 квітня

У світі, в залежності від кліматичної зони, проліски квітнуть від січня до квітня. В Україні цвітіння цих прекрасних квітів відбувається до 21 березня.

Не всяку квітку, яка вперше визирнула у проталинах, коли сніговий покрив ще не зійшов, можна величати проліском. Хоча саме так і відбувається: наприклад, жителі Казахстану називають так крокуси (crocus). Але ця рослина не має відношення до істинного Галантусу (Galanthus), саме так правильно називати рослину, день якої відзначається 19 квітня, інформує Ukr.Media.

Засновниками свята стали англійці, для яких цей первоцвіт символізує не тільки ознаку приходу весни, а й захист від злої нечисті, темної магії і інших видів руйнівної ворожби. Тому жителі Туманного Альбіону ставляться до «сніжних крапельок» (дослівний переклад назви квітки з англійської, "snowdrop") з набагато більшою ніжністю, ніж до манірних троянд, легковажних тюльпанів або навіть до життєрадісних дзвіночків.

Квіти дивної рослини неймовірно живучі, поки їх не зрізали. «Снігова крапелька» може перенести заморозки до -10 ° С. Жодна інша квітка не переживає таких стресових температур, а пролісок просто відтає з абсолютно заледенілого стану і продовжує цвісти. Щоб не стати здобиччю, особливо голодних після зими гризунів, цибулини галантусу стали в процесі еволюції отруйними. Невисоке зростання стебла дозволяє встояти перед сильними поривами вітрів ранньої весни.

Але варто пролісок зрізати, він тут же в'яне, никне, зовсім недовго стоїть в вазах і швидко втрачає ошатний вигляд. Тому в Англії прийнято рясно висаджувати галантуси на міських клумбах, навколо приватних котеджів і на балконах багатоквартирних будинків. Так ці квіти виконують і захисну, і естетичну функції ефективніше. А оскільки в середньому цвітіння припадає на початок-середину квітня, свято Дня проліска приурочили до 19 квітня, до дня, в якому бутони найімовірніше розпускаються.

Легенд, пов'язаних з проліском, безліч. За біблійним переказом, ця квітка виявилася першою, яку зустріли на землі Адам і Єва. У галантуси були перетворені сльозинки першої жінки, в інших перекладах — сніжинки, по яких їй довелося йти. У будь-якому випадку квітка являє собою символ надії, розкрившись з-під снігу, прикрасивши відчай Єви і її тугу за вічно квітучим райським садом.

Справжнім царством пролісків вважається Уелфордський парк (Welford Park), який знаходиться в графстві Беркшір. Парк розташований на території старовинного маєтку, господарі якого організовують вхід на свої володіння строго в період цвітіння полів. Історія їх розведення в цьому місці веде свій літопис з 14 століття, коли ченці Абінгдонського абатства стали вирощувати квіти в лікарських і естетичних цілях. З цибулинок виготовлялося зілля, що допомагає в боротьбі з головними болями (на даний момент рослина використовується в лікуванні хвороби Альцгеймера), а квітами прикрашали свято Стрітення Господнього. Оскільки мова йде про теплий південний схід Англії, то цвітіння пролісків тут починається раніше, але День проліска так само святкується у квітні.

Источник