Гривня швидко пішла вниз: на міжбанку активно скуповують долар » |

У п’ятницю на міжбанку активно скуповували валюту, причому половину всіх обсягів продав НБУ. Регулятор намагався зупинити падіння гривні, а нерезиденти продовжили вихід із ОВДП.

Офіційний курс долара на понеділок, 29 листопада, встановлено Нацбанком на рівні 27,1 грн/$, що на 8 копійок перевищує показники п’ятниці.

Як пояснює директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Волуйчак, його спровокували домінуючі девальваційні настрої та високий обсяг попиту. Такий старт торгів був очікуваним ринком.

Близько 10 години ранку, не чекаючи суттєвого зростання котирувань, на торги вийшов Нацбанк із великим ордером на продаж доларів по 27,12 грн/$. Вона додала, що до 11 години ринок залишався більш-менш збалансованим, а торги проходили трохи нижче рівня захисту НБУ.

Однак близько 11 години попит на інвалюту різко зріс, після чого регулятор за досить короткий час продав понад $100 млн.

«Готовність НБУ утримувати цей рівень мотивувала продавців до більш активних дій і підштовхнула котирування до зниження. Близько полудня котирування опустилися до мінімальних значень дня — 27,06-27,07 грн/$», — зазначила скарбник.

За її словами, у другій половині дня на тлі попиту, що посилився, курс повернувся до ранкових значень. У фіналі сесії TOD (з розрахунками день у день) НБУ знову брав активну участь у торгах.

«Загалом у Bloomberg за сьогодні уклали угод на $338 млн, що істотно вище за середні значення. Більше половини із зазначеного обсягу сьогодні продав НБУ», — зауважила Волуйчак.

Вона також зазначила, що джерелами попиту на міжбанку в п’ятницю, як і попередніми днями, були іноземні компанії та власники ОВДП. Портфель останніх за тиждень, з 19 по 26 листопада, скоротився на 2,6 млрд. грн.

Крім того, сьогодні Держказначейство перерахувало експортерам 7,6 млрд грн ПДВ-відшкодування, що суттєво знижує їхню потребу у гривневій ліквідності.

«Загалом на тлі висхідного курсового тренду експортери не поспішають продавати валютну виручку за незначного обсягу пропозиції валюти», — підсумувала директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку.

Щодо ходу торгів у понеділок скарбник вважає, що з високою ймовірністю тиск на гривню збережеться. За її оцінками, торги проходитимуть у рамках 27,08-27,25 грн/$.

Источник