ЄС докладе максимум зусиль, щоб позбутися енергозалежності від росії — Шольц

Євросоюз докладатиме максимум зусиль для того, щоб позбутися енергетичної залежності від рф, але наразі не може дозволити собі повністю від неї відмовитися.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц перед переговорами з президенткою Європарламенту Робертою Мацолою в Берліні у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У тому, що стосується запровадження ембарго на імпорт енергоносіїв, позиція ФРН, за словами її канцлера, «не змінилася», і такою ж є, за його словами, позиція «дуже-дуже багатьох» інших країн, які є залежними від імпорту російських вугілля, нафти та газу навіть більше, ніж ФРН.

Втім, додав Шольц, було прийнято рішення якнайшвидше позбавитися залежності від російських енергоносіїв, для чого потрібно побудувати інфраструктуру та укласти договори з постачальниками. Отже, якщо вдасться досягти диверсифікації дуже швидко, «ефект настане автоматично».

Європа разом із друзями ввели наймасивніші та дуже добре підготовлені санкції, які будь-коли вводилися проти такої великої країни, і вони вже мають ефект, який «буде щодня драматичнішим», заявив німецький політик.

Водночас, за його словами, є завдання зробити ці інструменти «керованими», тобто мінімізувати їх ефект на економіки західних країн, адже йтиметься, ймовірно, про тривале протистояння.

Загалом Шольц високо оцінив спільну позицію Європейського Союзу і трансатлантичних партнерів і підкреслив, що ЄС лише тоді досягає чогось, коли діє разом – Єврокомісія, Європарламент і країни-члени.

«Європа та світ змінилися через напад росії на Європу. Але Європа були й залишається нашим найважливішим проєктом миру», — заявив Шольц.

Відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати пропозицію Польщі виключити росію зі Світової організації торгівлі та G20, канцлер ФРН сказав, що це питання перебуває в руках країн — членів цих структур.

Сам Шольц поінформував, що запросив лідерів G7 на зустріч у четвер, до початку саміту Ради ЄС у Брюсселі.

Канцлер повторив вимогу до путіна негайно зупинити військові дії в Україні та вивести загарбницькі війська з території України. Припинення вогню є нагальною необхідністю, підкреслив політик. Він також наголосив на важливості якнайшвидшої зустрічі президентів рф путіна і України Володимира Зеленського.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Євросоюз та низка інших країн, зокрема США, Канада, Австралія, Велика Британія, запровадили проти росії санкції через війну в Україні. Сотні компаній оголосили про припинення роботи в рф та вихід із проєктів з російськими партнерами.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, через неконструктивну позицію окремих держав у пʼятий пакет санкцій Європейського Союзу не буде включено ембарго на російські нафту і газ.

Німеччина прагне незалежності від російського газу і переорієнтується на інших постачальників, серед яких Катар. Цьому був присвячений візит міністра економіки ФРН Роберта Габека у Доху 20 березня.

Фото: dpa

Источник