Газ за рублі. Чи врятує це Росію?

Газ за рублі. Чи врятує це Росію?

Як платитимуть за російський газ

У Росії запропонували перевести розрахунки за газ із «недружніми» країнами в рублі, але в ЄС вже заявили, що контракти цього не передбачають.

  У Росії вигадали відповідь на економічні санкції Заходу. Володимир Путін заявив, що оплата поставок російського газу на експорт до «недружніх країн» переводиться в рублі. За ідеєю, майже 50 країн світу для розрахунку з Росією за газ мають купувати рублі на внутрішньому ринку РФ. Так Кремль намагається уникнути дефіциту валюти, який чекає на країну після введених Заходом санкцій. Але далеко не факт, що з цієї витівки у Путіна щось вийде.  

Суть ідеї

  «Цілком очевидно, що постачати наші товари до європейських країн і США та отримувати оплату в доларах і євро не має жодного сенсу. Мною прийнято рішення в найкоротший час реалізувати комплекс заходів щодо переведення оплати — почнемо з нашого природного газу, що постачається в так звані недружні країни, за російські рублі. Тобто, відмовитися від використання в таких розрахунках від усіх валют, що скомпрометували себе», — заявив Путін.   Наразі влада Росії включила до списку «недружніх» 48 країн — це всі країни ЄС, а також Австралія, Албанія, Андорра, Велика Британія (включаючи Джерсі, Ангілью, Британські Віргінські острови та Гібралтар), Ісландія, Канада, Ліхтенштейн, Мікронезія, Нова Зеландія, Норвегія, Республіка Корея, Сан-Марино, Північна Македонія, Сингапур, США, Тайвань (Китай), Україна, Чорногорія, Швейцарія та Японія.   Зараз Росія за місяць експортує газ на суму близько 10 млрд доларів. Постачання через територію України до Європи продовжуються, незважаючи на війну.   «Потрібно створити для них зрозумілу, прозору процедуру проведення платежів, включаючи і придбання російських рублів на нашому внутрішньому валютному ринку. Прошу Банк Росії з урядом у тижневий термін визначити порядок здійснення таких операцій», — сказав російський президент.   На Росію припадає близько 40% газових закупівель ЄС.  

Реакція Європи

  Міністр економіки Німеччини Роберт Габек зазначив, що вимога Росії платити за газ у рублях суперечить укладеному контракту.   «Вимога платити в рублях… – це порушення контракту. Ми консультуватимемося з європейськими партнерами про те, якою буде наша реакція», – прокоментував Роберт Габек.   Він зазначив, що ще з грудня стало зрозуміло, що Росія не є надійним партнером, і зараз уряд активно шукає альтернативних постачальників.   Глава комітету закордонних справ Бундестагу Норберт Ретген заявив, що цей крок Кремля ставить європейські компанії перед необхідністю обмінювати євро або долари на рублі через центробанк, і це фактично підриває санкції.   Австрійська компанія OMV вже заявила, що продовжить оплачувати російський газ у євро, як і прописано у контрактах.   Економічний радник прем’єра Італії також повідомив, що країна платитиме в євро і не дозволить Росії уникнути санкцій.   Глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що якщо держави ЄС погодяться на вимогу РФ платити за поставлений російський газ у рублях, то таким чином вони допоможуть агресору вбивати українців.  

Спрацює чи ні?

  Політолог Вадим Денисенко називає ідею з розрахунком за газ у рублях сильним кроком.   “У Кремлі пішли ва-банк. Логіка Путіна дуже проста: треба виграти економічну та політичну битву зараз. А з тим, що буде потім, розберемося потім… потім Україна вийде із політичної моди. А він переграє всіх, бо має енергоресурси. І що насправді найгірше для нас, своїм рішенням він не просто зміцнив рубль. Він, зважаючи на все, скоригував падіння ВВП Росії цього року”, — вважає Денисенко.   Проте його думку поділяють далеко не всі експерти. Насамперед, через чинні контракти на закупівлю газу у країн ЄС.   “Контракти вже підписано. І в контрактах зазначено, що потрібно платити в конкретній валюті. Не важливо, долар це буде або євро. І рублі там не передбачені. І в односторонньому порядку сказати «а тепер хочу в рублях» просто не можна. Тебе пошлють лісом. І вже послали. І австрійці, і італійці, наприклад, уже встигли сказати, що платежі в рублях — лише хворі фантазії”, — зазначає економіст Сергій Фурса.   На його думку, свої ж санкції, закуповуючи рубль у російського Центробанку, Захід не порушуватиме. Але, можливо, Путін у такий спосіб намагається зіграти на випередження перед запровадженням нових санкцій.   “Зараз у країнах активно обговорюється ідея запровадити часткове ембарго. Тобто газ і нафту брати, а платитимуть на спеціальний рахунок, де гроші блокуватимуться. До найкращих часів. І використовуватись швидше для відновлення України, ніж для купівлі золотих тримачів туалетного паперу на яхті Путіна. Це, очевидно, Путіну не подобається і він вирішив, що рубльова прокладка допоможе. Дуже сумнівна ідея, до речі. Найцікавіше, що якщо з газом Путін і може намагатися викрутити руки, то із постачанням нафти взагалі швах. Просто одразу почнуть купувати за долари та євро нафту в інших”, — припускає експерт.    

Джерело