Данилов про Карабах і Курили: Другі фронти допомогли б

Данилов про Карабах і Курили: Другі фронти допомогли б

Фото: Офис президента Украины Данилов

Секретар РНБО закликав окуповані Росією країни займатися поверненням своїх територій.

 

Нові фронти у сфері російських інтересів на територіях інших країн дуже б допомогли Україні боротися з повномасштабним вторгненням Росії, заявив секретар РНБО Олексій Данилов в ефірі телемарафону 26 березня.

«Після того як Нагірний Карабах увів воєнний стан у себе на території сьогодні, я можу сказати: там справді відбуваються події. Байрактари не лише прасують орків на нашій території, вони відпрацювали у Нагірному Карабаху», — зазначив він.

Вірменія звертається до Москви, щоб та допомогла військами, каже Данилов. «Але вони звідти війська знімали і відправляли до нашої країни минулого тижня. Ми відслідковували ці колони, які йшли. І ми розуміємо, що допомога, яку РФ обіцяла Нагірному Карабаху та Вірменії, мабуть, там навряд чи з’явиться», — розповів секретар РНБО.

Данилов також звернув увагу, що сьогодні, після заяви Токіо про належність чотирьох островів Курильської гряди безпосередньо Японії, Росія розпочала навчання. «Але кількість військових, які є в тому секторі оборони РФ, на сьогоднішній день дуже мала, тому що вони їх усіх відправляли сюди», — сказав він.

За словами голови РНБО, якщо відкриватимуться другі фронти для РФ, «які вона штучно створила власними діями за свою коротку історію, вони нам дуже якісно допомагатимуть».

При цьому Данилов зазначив, що Грузія «поводиться не дуже коректно, м’яко кажучи». «Але якби і Придністров’я, і ​​Грузія, і всі сьогодні займалися б поверненням своїх територій… Понад те, Польща поки що не на офіційному рівні вже виступила з претензіями на Калінінградську область», — додав він.

Нагадаємо, Японія заявляє права на чотири південні острови Курильської гряди (Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групу Хабомаї), посилаючись на Трактат про торгівлю та межі 1855 року. Острови були в односторонньому порядку анексовані Радянським Союзом після Другої світової війни.

Їх анексія стала причиною того, що між Японією та СРСР так і не був підписаний мирний договір, і формально Росія – як правонаступниця СРСР, яка контролює острови, – досі перебуває з Японією у стані війни.

У 2008 році стався збройний конфлікт між Росією та Грузією, внаслідок якого на грузинській території з’явилися невизнані сепаратистські «республіки». Вторгнення Москви відбулося на підставі «примусу до миру».

Зазначимо, що зараз гарячі точки у світі з’являються не лише у сфері інтересів РФ. Напередодні Коаліція арабських країн розпочала військову операцію в Ємені.

Джерело