НБУ затвердив Основи грошово-кредитної політики на 2019 рік

Остаточна версія документа поки не оприлюднюється, але її обговорення було досить гострим.

11 вересня 2018 року Рада Нацбанку затвердила Основи грошово-кредитної політики на 2019 рік і на середньострокову перспективу, повідомив його член Василь Фурман на своїй сторінці Facebook. «Я голосував «за», — уточнив він. І додав, що вважає правильним те, що НБУ зараз приділяє увагу двом цілям — забезпеченню низької інфляції і стабільності банківської системи, інформує Ukr.Media.

Параметри затвердженої грошово-кредитної політики поки не повідомляються.

Як пояснив співголова Вищої експертної Ради при НБУ Анатолій Гулей, фінальна версія документа ще не публікувалася. Тому до кінця неясно, з якими показниками грошово-кредитна політика буде представлена на суд громадськості. Дуже гострою була дискусія сторін під час обговорювання документа.

«Рада Національного банку була більш категоричною у своїх прогнозах, а правління більш ліберальним. Чекаємо фінальний варіант документа», — сказав Гулей.

Нагадаємо, що грошово-кредитна політика Нацбанку на 2018 рік передбачала зростання ВВП на рівні 3,2%, цільовий показник інфляції на 6% (± 2%) під кінець цього року і 5% (± 1%) у середньостроковій перспективі. При цьому в неї закладена політика гнучкого курсу гривні до долара без будь-якого курсового коридору. Прогнозні курсові показники задавав уряд — до 30,1 грн/$ до кінця поточного року.