Казахстан запевнив Євросоюз, що не допомагатиме росії обходити санкції

Казахстан дотримуватиметься санкцій проти рф та білорусі та не виступатиме інструментом для обходу санкцій проти росії з боку США та ЄС.

Про це заявив перший заступник глави Адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов в інтерв'ю Euractiv, присвяченому підсумкам переговорів Казахстану та ЄС, передає Укрінформ.

За словами посадовця, однією із цілей переговорів було «продемонструвати нашим європейським партнерам, що Казахстан не буде інструментом для обходу санкцій проти росії з боку США та ЄС».

«Ми будемо дотримуватися санкцій. Попри те, що ми є частиною Євразійського економічного союзу з росією та білоруссю та іншими країнами, ми також є частиною міжнародної спільноти. Тому останнє, чого ми хочемо, це вторинні санкції США та ЄС щодо Казахстану», — сказав Сулейменов.

Водночас він зазначив, що Казахстан продовжить інвестувати в росію та залучати інвестиції для Москви, оскільки по-іншому економіка країни не може. Але країна зробить усе можливе, щоб контролювати підсанкційні товари та інвестиції від підсанкційних осіб.

«Казахстан не є частиною цього конфлікту. Так, ми входимо до Євразійського економічного союзу, але ми незалежна держава зі своєю системою, і ми дотримуватимемося обмежень, накладених на росію та білорусь», – підкреслив Сулейменов.

В інтерв’ю виданню Politico він також заявив, що Казахстан пропонує допомогу європейським компаніям, які хочуть продовжувати законно продавати товари в росію.

«Європейські компанії йдуть з росії або через санкції, або через тиск громадськості, акціонерів та етичні міркування. Вони хочуть бути десь поруч, і ми хотіли б бути цим сусідом. Торгівля є торгівля, і ці компанії хотіли б розділити російський споживчий ринок», — сказав Сулейменов.

Казахстан має привілейований доступ на російський ринок через Євразійський економічний союз, і у цьому зв'язку Сулейменов сказав, що хотів би уточнити у Єврокомісії, чи не заперечує вона проти «можливостей», які створює для Казахстану вторгнення росії в Україну для залучення європейського бізнесу.

«Ми щойно обговорили це з комісією, чи згодні вони з цим. Ми отримали ідеальну відповідь, що доти, доки режим санкцій дотримується — і, звичайно, Казахстан дотримується всіх інших зобов’язань, СОТ, угоди про уникнення подвійного оподаткування і таке інше — вони більш ніж раді, що європейські компанії перебувають у Казахстані», — сказав він.

За словами посадовця, Казахстан займає нейтральну позицію щодо війни в Україні, водночас надає гуманітарну допомогу Києву.

Сулейменов заявив, що Казахстан поважає територіальну цілісність України, не визнає і не буде визнавати окупацію росією українських територій, оскільки їх не визнає ООН.

«Ми будемо поважати тільки рішення, прийняті на рівні ООН», — наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють і знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Європейський Союз, США, інші країни світу застосували потужні санкції проти країни-агресора.

Источник