2 квітня – Фотинія Колодязниця: історія, традиції та прикмети свята

Сни з 1 на 2 квітня нікому не можна розповідати. Вони скоро здійсняться.

Фотинія Колодязниця — народне свято, яке святкується 2 квітня. Щорічно церква вшановує пам'ять святої великомучениці Фотинії (Світлани) Самарянки, Римської. Разом з усіма святими щорічно народ приєднується до шанування водиці з прохолодного колодязя. У наші дні вже героїня давньої біблійної історії на ім'я Фотинія Самарянка напоїла з криниці Самого Ісуса Христа. Так сталося знайомство з Божою людиною, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Збіг обставин змусили Фотинію прийняти болісну смерть — римляни жорстоко скинули її в холодний колодязь. Також постраждала її сім'я. Це були її улюблені сини і рідні сестриці.

Внаслідок подій, що трапилися, на Русі традиційно стали почитати воду, яка набрана з самого дна колодязя. Люди вірять в те, що душа Святої Фотинії навіки оселилася в холодному колодязі. Старовіри і в наш час говорять про те, що начерпана вода з криниці має незвичайну силу.

Традиції та обряди

У народі завжди шанували і дотримувалися традицій воістину святого дня. У цей день необхідно було вмиватися водицею з криниці — це оберігало від страшних захворювань, а також вода допомагала вилікуватися хворим. Колодязною водою кропили свої житла, домашніх тварин і земельні ділянки.

У весняний період більшість людей осягала сильна недуга — лихоманка. Народ був вірний Фотинії, і вважав її цілителькою лихоманки. Була складена особлива молитва від лихоманки, яка багатьом допомогла вилікуватися від страшної хвороби. Практично у всіх селах в пам'ять Святої в храмах служили молебень. 2 квітня також знахарі могли вилікувати лихоманку за допомогою змов і молитов, заздалегідь її писали на аркуші. Згорнута в шматочок дрантя молитва підвішувалася на шию хворого. Через кілька днів тропар дотла спалювався, а отриманий попіл повинен був з'їдатися.

Для народу це знаменна година, щоб прославляти вироби з льону. Раненько на вулиці виносилися різноманітні лляні штучки, які зазвичай вивішували на паркани і хвіртки. Гілки струнких беріз заведено було наряджати вишитими рушниками. Молоді панянки організовано заводили хороводи, тримаючи в руках рушники з натурального льону. У той час такий обряд вважався залученням успішних у всіх справах женихів.

Прикмети

  • проливний дощ з грозою був вісником грибного року;
  • пекучий день і холодна ніч — найближчим часом будуть погожими дні;
  • приліт трясогузки означав, що через два тижні піде льодохід;
  • на снігу утворилася тверда кірка, рік буде багатий на урожай;
  • поведінка кішки не обдурить: якщо вона згортається в клубочок, то незабаром настане похолодання, якщо рветься гуляти, то не за горами теплі деньки;
  • камінь-талісман для іменинників цього дня — олександрит;
  • вмившись промерзлою колодязною водою можна назавжди позбутися від страшних недуг.

Источник