Чергові обстріли Луганщини та підрив цистерни з азотом, — прокуратура веде розслідування | Події

07.04.2022 07:15

Прокурори Луганської обласної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у восьми кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 3-5 квітня 2022 року військовослужбовці збройних сил російської федерації та учасники контрольованих рф незаконних збройних формувань здійснили обстріл житлових кварталів міст Сєвєродонецьк, Лисичанськ та Кремінна. Внаслідок відкриття окупантами вогню загинула одна місцева мешканка. Артобстріли ворога пошкодили і зруйнували приватні та багатоквартирні будинки.

Також зазнала шкоди цивільна інфраструктура міст, зокрема, сквер ім. Героя України Сергія Губанова у Сєвєродонецьку.

Крім того, 5 квітня 2022 року в м. Рубіжне ворожий снаряд влучив в цистерну з хімічною речовиною, в результаті чого стався її витік. За попередньою інформацією в цистерні зберігалась азотна кислота.

Такі дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 51, 52 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Досудові розслідування у кримінальних провадженнях доручено слідчим підрозділів Головного управління Нацполіції в Луганській області.

Якщо ви стали свідком воєнного РФ, фіксуйте та надсилайте докази: https://warcrimes.gov.ua

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Источник