9 квітня – День пам’яті мучениці Матрони Солунської: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна сваритися, інакше примирення буде дуже важким.

Свята мучениця Матрона Настовиця здавна вважається захисницею і покровителькою дівчат і жінок, домогосподарок, берегинь вогнища. У день, коли православна Церква вшановує пам'ять великої жінки, яка віддала життя в ім'я відданості вченням Господа, господині просять в молитвах підтримки в справах насущних і сімейного щастя. Дата віддання почесті працям Матрони щорічно справляється 9 квітня, інформує Ukr.Media.

Історія житія святої і появи свята

Мучениця Матрона Солунська народилася в 3-4 століттях в грецьких Фессалоніках (в інших джерелах вказується як Солунь, Солоники). Відомості про її юність не дійшли до нас, загубившись на сторінках історії. Відомо, що свята виховувалася в релігійній родині, з дитинства долучалася до віри, багато молилася і ходила до церкви. Дівчина була наложницею дружини відомого і впливового воєначальника — Павтіли, яка будучи юдейкою посилено схиляла саму Матрону зректися християнства в ім'я прийняття іудаїзму. Така пропозиція не тільки не зломила справжню християнку, а й додала впевненості в обраній релігії; потайки від господині вона читала молебні в храмі, просячи кращого життя і дякувала Господу за все, що має. Дізнавшись про це Павтила стала питати, чому та пішла до церкви, а не в синагогу, як наказувала пані. Почувши відповідь, яка абсолютно не задовольнила її, про те що Бог давно відступив від іудеїв, а у християн він знаходиться і в храмі і в серці, володарка розлютилася і власноруч побила Матрону. Заспокоїлася вона, тільки коли віддала наказ зв'язати по руках і ногах і замкнути в темниці єретика. Виявивши вранці розв'язану полонянку володарка, що збожеволіла, знову піддала мученицю побиттю до напівнепритомного стану, залишивши її без їжі і води на чотири дні, але коли вона прийшла знову, знову побачила звільнену Матрону. Не в силах споглядати такого нахабства Павтіла вбила жінку і скинула тіло з виступу. Однодумці Матрони зрадили останки ритуальному похованню. Саму ж катівню спіткала схожа загибель — оступившись вона зірвалася з моста. Мощі Матрони Настовниці зберігаються в іменному храмі, побудованому єпископом Олександром Солунським. Вважається, що вони донині зцілюють хворих і дарують благоговіння присутнім.

Як справлялася дата

На Матрону прийнято клопотати по господарству і не сидіти без діла. Таку назву свято отримало від наявної традиції перебирати в засіках ріпу, яка мала славу невіддільної частини селянського столу. Всі запаси, які змогли залишитися після зимівлі, піддаються огляду і підрахунку. Вважалося, що лаятися в цей день категорично не можна — можна і не помиритися. Вірили селяни і в інші прикмети. Наприклад, іній вранці напередодні торжества обіцяв високий урожайний рік, а літаючі низько і кричущі птиці — сухе і спекотне літо.

Источник