15 квітня – преподобного Тита Чудотворця: історія, традиції та прикмети свята

Вважається, що сьогодні потрібно наводити порядок в домі. Це принесе гармонію та добробут.

Преподобний чудотворний Тит відомий і шанований в релігійних колах. За благі справи, покірність і вірність своїй справі він отримав дар зцілення як тіла, так і духу. У різних джерелах зафіксовано багато відомостей про те, як чоловік лікував хворих і вмираючих одними лише молитвами, виганяв бісів, давав допомогу всякому нужденному. За це православна церква заснувала день його шанування — 15 квітня, в народі іменований Тит Льодолам, інформує Ukr.Media.

Історія житія преподобного

Про дитинство і юність Тита відомо небагато. Святий жив у 8-9 століттях, з самого юного віку вирішивши відмовитися від благ цього світу в ім'я служінню Господу. Будучи підлітком він приєднався до кіновії, монастиря гуртожиткового типу, в якості послушника. Згодом йому вдалося отримати перший свій сан інока. Він з розумінням і старанністю ніс всі тяготи служби, проводячи більшу частину свого часу в молитвах Богу за майбутнє оточуючих його людей.

Практично весь життєвий шлях ченця пройшов у Стуйському монастирі біля Константинополя, фактично центру зародження християнства. Засновник церкви Флавій Студит (він же — перший настоятель) заклав основи норм і цінностей, розробивши спеціальний звід правил. Сам храм і громада, яка там знаходилася, був знаменитий аскетичними умовами побуту, суворим статутом і категоричним протистоянням іконоборцям. При ньому була так само організована юнацька школа каліграфії для священнослужителів, де ченці не тільки осягали красу письма, а й самі складали вірші і пісні, що стали надалі релігійним надбанням. Ченці релігійної громади, побачивши скільки праці і зусиль докладає Тит і благі діяння його, виставили його кандидатуру на пост священика. Недовго думаючи преподобний Тит Чудотворець погодився, мудро несучи хрест служби, керуючи обителлю грамотно, відстоюючи інтереси кожного з побратимів перед владою.

Хвиля гоніння християн і іконоборства, що спалахнула з новою силою з боку імператорських прислужників, не злякала священнослужителя. Навіть в такий небезпечний час він продовжував проповідувати серед городян про значущість образів і вчення Бога, присвячуючи в віру все більше людей.

Помер пресвітер в похилому віці власною безболісною смертю — Господь швидко забрав його душу, оберігаючи від мук. Після себе старійшина залишив безліч релігійних молитовних праць і пам'ять про свої діяння.

Як відзначалося релігійне свято

На Тита Льодолома з річок і озер сходить останній великий лід, що дало торжеству таку назву. Тут беруть початок деякі прикмети наших предків: наприклад, якщо крижані полотна відразу тонуть у воді, урожай цього року буде низьким; погану врожайність обіцяв і малий розлив річок на полях.

У цей день господині перевіряли залишки запасів з зими в засіках, перебирали мішки на предмет прілості або пліснявості. Пріле зерно висипали і сушили, відганяючи від легкої здобичі докучливих ворон. Якщо птахи голосно кричали, працівники вважали це поганим знаком, що говорить про швидке закінчення або псування наявних запасів. З цієї причини за старих часів свято часто називали "безхлібниця".

Источник