МВС повідомило про відновлення складання іспиту водія для отримання категорії «В» — 34 телеканал

МВС повідомило про відновлення складання іспиту водія для отримання категорії «В» - 34 телеканал

Про це повідомив заступник начальника Регіонального сервісного центру МВС в Дніпропетровській області.

Заступник начальника Регіонального сервісного центру МВС в Дніпропетровській області Підопригора Юрій Андрійович поінформував щодо відновлення складання практичного іспиту з водіння для отримання категорії «В».

Регіональний сервісний центр МВС погодив з військовими державними адміністраціями безпечні маршрути для здачі практичних іспитів на дорогах загального користування.

Доступно складання як теоретичних, так і практичних іспитів для отримання права керування транспортними засобами усіх категорій.

Щоб стати водієм вперше або відкрити іншу категорію водіння, процедура залишається той самою, що і була раніше:

  1. Потрібно обрати автошколу та пройти відповідне навчання.
  2. Скласти теоретичний та практичний іспит у сервісному центрі МВС.

Кабінет Міністрів України 25 березня 2022 року спростив процедуру складання практичних іспитів у період дії воєнного стану в один етап:

  • Для відкриття категорій B, BE, C, C1, CE, C1E, D, D1, DE, D1E водіння тестується лише на дорогах загального користування.
  • Для A1, A та B1 — на автомайданчику.

Складання теоретичного іспиту без змін. За 20 хвилин треба відповісти на 20 питань та зробити не більше двох помилок.

Змінами від КМУ також передбачено:

  • Скорочення термінів підготовки водіїв вантажних автомобілів (категорія С1, С) за рахунок збільшення щодобових годин навчання з 2 до 5, та відміну теоретичного іспиту для осіб, що проходять перепідготовку з категорії В на С1, С і мають відповідний досвід керування більш ніж 3 роки.
  • Відміну погодження автошколами з ГСЦ МВС програм підготовки водіїв вантажних автомобілів.
  •  

«Часто до нас звертаються з питання відновлення посвідчення водія, а також обміну після закінчення 2-х річного терміну дії посвідчення, виданого вперше. Ці послуги також доступні. Нагадую, що на період дії воєнного часу скасовано обов’язкове надання медичної довідки, але це не стосується випадків отримання посвідчення водія вперше, або складання іспитів у разі підвищення категорії або для повернення після вилучення посвідчення водія». — коментує Юрій Підопригора.

Сервісні центрі працюють за принципом екстериторіальності, тож можна звертатись до будь якого відкритого сервісного центру МВС, який наразі відновив надання послуг. Про перелік таких центрів можна дізнатись на інформаційному порталі Головного сервісного центру МВС.

У період воєнного стану КМУ впроваджено низку спрощень для автомобілістів, зокрема:

— документи — посвідчення водія, свідоцтва про реєстрацію, ДОПНВ-свідоцтва, термін дії яких закінчився, продовжують діяти на всій території України.

Особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України, виданого вперше на право керування транспортними засобами відповідної категорії, строк дії якого закінчився. Здійснити обмін таких посвідчень буде можливим після закінчення воєнних дій вже у безпечних умовах.

— дозволено керувати транспортними засобами категорії С, С1 особам, які мають посвідчення водія категорії В.

Джерело