Чому на Великдень фарбують яйця у червоний колір – повір’я

Звідки виникла ця традиція.

Не за горами головне свято християн — світлий Великдень. І одним з важливих його символів є курячі яйця, які прийнято фарбувати в червоний колір. Причому у даної тенденції є досить вагомі причини, інформує Ukr.Media.

У сучасний час яйця на Воскресіння Христове фарбують в різноманітні кольори. Більш же побожні люди не відходять від загальноприйнятих традицій. Однак чому саме цей колір? Для обґрунтування є кілька повір'їв.

Перший переказ

За першим повір'ям прямого зв'язку ні з Христом, ні з його воскресінням немає. Згідно з даною легендою мати Марка Аврелія, будучи в положенні, знайшла на вулиці куряче яйце з яскраво-червоними вкрапленнями на шкаралупі. Після знахідки жінка народила майбутнього римського імператора. Саме ця подія на думку особистого провісника стала милостивою ознакою, і малюкові було пророковано велике майбутнє.

Відтоді у римського народу увійшло в традицію підносити один одному пофарбовані в червоний колір яйця, тим самим бажаючи щастя і благополуччя.

Другий переказ

Хто знайомий з євангельськими писаннями, знає, що Марія Магдалина стала першою людиною, яка дізналася про воскресіння Ісуса після його розп'яття і поховання. Саме з цими радісними звістками жінка побігла до Тиберію. Однак імператор розсміявся їй в обличчя і заявив, що повірить в те, що трапилося тільки за однієї умови. А саме якщо яйце, що лежить перед ним, придбає червоний відтінок. Здивуванню не було меж, коли дана умова виповнилося. У зв'язку з цим, люди на Великдень почали фарбувати яйця в червоний колір — колір крові, невинно пролитої Христом.

Третій переказ

Більш позитивний. Вважалося, що саме червоним кольором Діва Марія розфарбовувала яйця, якими розважала маленького Ісуса.

Що означає пасхальне яйце

Для християн яйце є символом Гробу Господнього і вічного життя, укладеного в ньому. У Палестині було прийнято гробниці закривати великими валунами. Вхід же в усипальницю Христа був підпертий великим каменем, обриси якого візуально нагадували яйце.

Більш того, всім відомо, що яєчна шкаралупа приховує в собі нове життя. І відповідно є непрямим нагадуванням про воскресіння і спасіння.

Значення кольорів

Є також варіант пофарбувати яйця і в інші відтінки, у кожного з яких є своє значення:

  • Зелений. Немов сигналізує про те, що навесні починає пробуджуватися все живе. Також ототожнюється з міцним здоров'ям.
  • Коричневий. Символізує родючість, благополуччя.
  • Жовтий. Допомагає впоратися зі спокусами, захищає від темного впливу, є символом багатства.
  • Оранжевий. Допомагає впоратися з зневірою, що вважається смертним гріхом.
  • Синій. Є символом неба і обителі ангелів.

Источник