Промови Зеленського: між політикою і емоціямиСюжет

Промови Зеленського: між політикою і емоціямиСюжет

Фото: Офіс Президента «Мені потрібна зброя, а не евакуація»

Президент України після нападу Росії став в очах Заходу іконою боротьби за свободу. Зеленський завоював симпатії емоційністю і прямолінійністю. Ці ж риси можуть зіграти з ним і злий жарт, застерігають експерти.

«Мені потрібна зброя, а не евакуація» — I need ammunition, not a ride — ці слова Володимира Зеленського, нібито сказані керівництву США у відповідь на пропозицію сховатися від російського нападу за кордоном, вже стали крилатим висловом на Заході. У онлайн-магазинах Європи і США можна купити футболки з цією цитатою у десятках різних дизайнів — з картою України, українським воїном або ж з портретом українського президента. «Ці слова були влучними на сто відсотків», — зауважив у розмові з DW фахівець з політичних комунікацій Гассо Мансфельд.

Годі й уявляти собі, каже експерт про Зеленського, більшого контрасту із Володимиром Путіним, що з’являється час від часу у ЗМІ, сидячи за «абсурдно довгим» столом у владних кабінетах зі своїми радниками з питань безпеки. «Наради Путіна — це жалюгідне видовище», — каже Мансфельд. Натомість український президент постає у своїх регулярних відеозверненнях повною протилежністю — сміливим, енергійним лідером народу, що дає бій агресору. «Його виступи вражають», — констатує експерт.

«Без його вражаючих виступів цієї підтримки б не було»

У простій футболці кольору «хакі», з охайною триденною щетиною — у такому невимушеному образі Володимир Зеленський щодня звертається і до свого народу, і до парламентів демократій з усіх куточків світу. Для кожної аудиторії промови Зеленського щоразу знаходять найбільш влучні слова. «…Як ваша сміливість врятувала вашу державу від сталінської навали, так і наша сміливість протистоїть цьому вторгненню», — сказав Зеленський, виступаючи 8 квітня у парламенті Фінляндії. До кого б в Європі український президент не звертався, йому вдається провести влучні історичні паралелі, щоб дати зрозуміти: «Україна переживає те, що Ви колись вже проходили».

Німецький політолог Андре Гертель з берлінського Фонду науки й політики вважає, що Володимир Зеленський краще підходить на роль автентичного антипода Кремлю, ніж будь-хто з його попередників. «В архівах немає його фотографій з Володимиром Путіним, на яких він п’є шампанське. Він — представник нового покоління. У нього немає специфічного шлейфу, який тягнеться ще з 90-их років минулого століття. Він цілком міг би бути західним політиком», — каже Гертель. Аналітик переконаний, що без вражаючих виступів Володимира Зеленського Україна не отримала би зброю від країн Заходу так швидко і в такому обсязі.

Критична промова в Бундестазі

На думку німецького політолога, у команді Зеленського дуже ретельно підбирають основні меседжі його промов, які справляють враження на еліти. «Взяти, наприклад, його застереження під час виступу у Бундестазі: її центральним меседжем було не допустити створення у Європі нової стіни. Це дуже сильний символ, дуже професійно підготована промова», — зазначає аналітик берлінського Фонду науки й політики. Промова ця була дуже критичною до німецьких політиків. До російських бомб у ній український президент фактично прирівняв будівництво газогонів в обхід України і надмірну обережність Німеччини у питанні приєднання України до НАТО.

Промови Зеленського: між політикою і емоціямиСюжет

Виступ Володимира Зеленського у Бундестазі  

Андре Гертель водночас констатує, що критичний тон, який обрав український президент у своїй промові перед німецькими депутатами, хоч і мав під собою зрозумілі підстави, однак був «на межі». «Коли наприкінці промови Зеленський звернувся до канцлера Шольца і закликав його до «лідерства, яким пишатимуться нащадки» — це було занадто. Це було образливо і зверхньо», — критикує німецький експерт.

Не перекреслити досягнуте

Далі критика на адресу Німеччини з вуст Зеленського та інших топ-політиків у Києві лише наростала, попри те, що Берлін змінив свою позицію щодо постачань зброї і запевнив Україну у всебічній підтримці. «Треба бути дуже обережним з такими речами. Дуже легко зіпсувати атмосферу у відносинах з Німеччиною. Але ж Україні і під час війни, і по її завершенні буде потрібна колосальна підтримка всіх без винятку західних партнерів, зокрема Німеччини», — застерігає Андре Гертель.

Політконсультант Гассо Мансфельд, своєю чергою, називає помилкою небажання бачити у Києві президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра і застерігає, що такі кроки в очах багатьох німців можуть перекреслити позитивний образ Володимира Зеленського. «Треба розуміти, яке значення для нашої культури має те, коли людина просить вибачення. Визнання власних помилок — сильний крок, який у нас цінують. Штайнмаєр визнав, що його політика щодо Росії була помилкою. Це не можна не враховувати. Образити одного з основних донорів — це Україні нічим не допоможе», — застерігає експерт з політичних комунікацій. Мансфельд вважає, що такими емоційними і демонстративними жестами «Зеленський ламає свій німб» в очах німців. На підтвердження своїх слів він наводить цифри: лише третина опитаних на замовлення телеканалів RTL і n-tv з розумінням поставилися до того, що Володимир Зеленський відмовився зустрітися днями з Франком-Вальтером Штайнмаєром. 63% вважають цей жест недоречним.

Джерело: Українська служба DW

Джерело