18 квітня — Федул Вітрогон: історія, традиції та прикмети свята

В цей день потрібно відкрити вікна в будинку — свіжий вітер має видути з дому всі проблеми та хвороби.

Великомученики диякон Агафопод і читець Феодул — фігури шановані православною церквою. Завдяки відвазі, непохитності духу і віри вони заслужили повагу Бога і були поставлені в сан святих. 18 квітня віруючі шанують пам'ять Солунського християнина, в народі іменуючи це свято Федул Вітрогон, інформує Ukr.Media.

Історія житія преподобного

Відомості про життя Феодула дійшли до наших днів частково. Відомо, що народився він в 3 столітті в грецьких Фессалоніках в період правління Діоклетіана, прихильника язичницького жертвопринесення, відомого варварськими гоніннями християн, і такого ж узурпатора Максиміана. Незважаючи на це юнак вибрав релігійний шлях, вів праведне життя і зрікся мирських благ в ім'я служінню Богу.

Одного разу вирішивши подрімати вдень йому прийшло бачення. У напівдрімоті він побачив незнайомця в білому одязі, який залишив щось в його руці, не зажадавши нічого натомість. Негайно прокинувшись Феодул побачив на долоні перстень із зображенням хреста. Надалі завдяки силі цього атрибута він зцілив безліч нужденних людей, даруючи їм не тільки здоров'я, а й віру в Господа.

За імператорським указом Діоклетіана почалася хвиля іконоборства "полювання" на християн, яких язичники вважали єретиками. Багато священнослужителів вважали за краще сховатися або виїхати з міста, але преподобний спільно з побратимом Агапофодом, місцевим дияконом, вважали за краще зустрітися з випробуванням віч-на-віч. Їх негайно взяли під варту і доставили до правителя. Ні улесливі промови, ні вмовляння, ні погрози не допомогли імператору змінити читця на свою сторону, і тоді повний злості він наказав заточити чоловіків в темницю і залишити без їжі і води. Навіть в ув'язненні святі продовжували проповідувати і читати слово Боже, молячись не за себе, а на славу Творця. Вночі їм обом привидівся сон про корабельну аварію, що обіцяв їх швидку загибель.

Наступного ранку за наказом деспота і читець і диякон були засуджені до смертної кари через утоплення. Руки і ноги чоловіків зв'язали, на шию повісили каміння і самих їх кинули в море. Через певний період часу тіла мучеників Агафопода і Феодула в білих шатах випливли на берег без каменів і мотузок. Небайдужі християни поховали останки за всіма релігійними канонами, молячись про душі покійних.

Як справлялося релігійне свято

На Федула Вітрогона прийнято розкривати навстіж вікна і провітрювати приміщення свіжим весняним повітрям, читаючи при цьому спеціальні змови і молитви. Такий вітер вберігає володіння від пристріту і всілякої нечистої сили, покращуючи ауру. Вважалося, що раніше цього робити не можна було, так як до свята повітря мерзле і холодне, несе в будинок одні захворювання і негаразди.

В цей же день знахарі лікували хворобу переляку — "переполох", який забирався в сплячу людину і робив її біснуватою.

Источник