Британський архітектор почав розробляти план реконструкції Харкова

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today До розробки плану обіцяють залучити найкращих планувальників, архітекторів, дизайнерів та інженерів.

У Харкові планують звести сучасні та безпечні будівлі, бомбосховища, багаторівневі розв’язки, велодоріжки і нові зони відпочинку, парки та сквери, сіті-центр європейського рівня, індустріальні та високотехнологічні парки.

19 квітня під час онлайн-наради з Харківським міським головою Ігорем Тереховим архітектор штаб-квартири Apple з Великобританії Норман Фостер заявив, що вже почав працювати над планом з реконструкції Харкова після війни. Про це повідомили у Харківській міській раді.

«Я зобов’язуюсь зібрати найкращі уми з найкращими планувальними, архітектурними, дизайнерськими та інженерними навичками у світі для відродження міста Харкова. У дусі об’єднання планетарної поінформованості з місцевими діями я прагнув поєднати найкращі українські таланти зі світовим досвідом та порадами», — сказав Фостер.

Як пояснили у міськраді, у Генеральному плані з реконструкції буде поєднання минулого та майбутнього, план продумають на десять років.

«Генеральний план — це акт впевненості у завтрашньому дні для майбутніх поколінь», — зазначив Норман Фостер.

За словами Ігоря Терехова, у Харкові вже зруйновано 1929 багатоповерхових будинків із 8000. Найбільше постраждали будинки у центрі, П’ятихатках, Рогані, на Північній Салтівці.

Після війни необхідно буде відбудувати, крім житлових будинків, лікарні, школи та дитячі садки. Це мають бути сучасні та безпечні будівлі, що відрізняються одна від одної, багаторівневі розв’язки, велодоріжки та нові зони відпочинку, парки та сквери. Також планується створити сіті-центр європейського рівня, індустріальні та високотехнологічні парки, щоб перезапустити економіку Харкова та України в цілому.

«Велику увагу треба приділити дизайн-проєкту, щоб мікрорайони відрізнялися один від одного. Останні розробки, енергозберігаючі технології. Потрібні бомбосховища, підземні паркінги подвійного призначення», — пояснив Терехов.

Як писав KHARKIV Today, раніше Ігор Терехов заявив, що після війни у Харкові створюватимуть новий архітектурний простір, але із збереженням старих традицій — без «коробок», оскільки кожен мікрорайон має відрізнятись один від одного.

Джерело