Повсякденні звички, які допомагають економити гроші

В сучасних умовах — це необхідність.

Економія грошей в сучасних умовах — це необхідність, тому що жити стає все важче і важче, причому не тільки в нашій країні, але і за її межами теж, інформує Ukr.Media.

До бідності призводять неправильні звички і відсутність правильних. Бідність народжується в головах людей, особливо в головах наших людей. Україна і суміжні з нами країни — це пострадянський простір, де в минулому люди були вельми бідним. Попри велич СРСР в цілому. Люди жили бідно, але і зараз не багато що змінилося. Можливостей стало більше, але мислення старе не дає нам розвиватися і мислити нормально, не як біднякам.

Звичка перша: рахувати копійки

Ніхто не говорить, що економити не можна. Річ у тім, що багато хто намагається вигадати копійку в магазині, але коли справа стосується серйозних покупок, то забувають про економію. На знижках в супермаркеті ви не виграєте багато грошей, але ось коли купуєте щось з побутової техніки, наприклад, то знижка навіть невелика може допомогти вам заощадити кілька сотень гривень, що вельми істотно. Люди звертають увагу на знижку в розмірі 50% на продукти, але ці цифри — лише ілюзія справжньої вигоди. За кілька років ви зможете похвалитися хорошими цифрами, але не забувайте про вигоду при покупці дорогих речей. Це хороша звичка.

Звичка друга: пам'ятайте про доцільність покупки

Задайте собі просте запитання: "Чи потрібно мені те, що я збираюся купити?". Якщо відповідь "так", то купуйте сміливо. Якщо ви задумалися над відповіддю, то слід замислитися і над покупкою. Іноді нас тягнуть й ваблять знижки, тому ми купуємо білий піджак за безцінь. Хоча він коштує круглу суму. Потім, прийшовши додому, ми розуміємо, що нам його нема з чим надіти. Неправильні покупки тягнуть за собою дві речі: розчарування і потребу в нових витратах. Через недоцільні витрати страждають всі — і багатії, і бідні.

Звичка третя: не беріть в борг

Іноді це просто необхідність. Наприклад, ви взяли іпотеку, але вам не вистачає грошей на ремонт квартири. Якщо на хороших умовах близькі друзі або рідні зможуть дати вам гроші, то беріть їх. Це нормально. Якщо ж вам потрібно купити новий телефон, хоча поточний працює нормально, через це в борги залазити не можна. Експерти кажуть, що краще якомога рідше брати гроші в борг або не брати їх взагалі ніколи.

Звичка четверта: цінуйте те, що вже маєте

Багатьом людям в цьому світі не вистачає грошей на їжу. Якщо ви глибоко нещасні від того, що у вас немає телефону останньої моделі, то ви типовий егоїст і споживач. Це не означає, що потрібно тримати в голові образ голодуючих дітей Африки постійно. Просто цінуйте те, що у вас є, щоб не виглядати в очах людей з меншим достатком аморальними. Можете купити собі новий телевізор — купуйте. Не можете — цінуйте те, що ви можете їсти смачну їжу кожен день. Про це говорять всі релігії і здоровий глузд.

Звичка п'ята: витрачайте гроші на речі, які вам необхідні

Якщо ви програміст — купіть собі хороший комп'ютер. Якщо ви часто ходите на ділові зустрічі, купіть собі хороший костюм або необхідний одяг, щоб справляти враження. Сміливо витрачайте гроші на те, що вам необхідно, щоб заробляти більше. Не економте на тому, що допоможе вам виграти за рахунок якості. Є одна хороша приказка: "ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі".

Звичка шоста: не пускайте пил в очі

Це найбільш очевидна порада для тих, кому не вистачає грошей на щось. Не будьте марнотратними, не витрачайте гроші на те, щоб показати всім, наскільки ви круті. Якщо у вас проблеми з грошима, не потрібно їхати відпочивати на Мальдіви — поїдьте у Туреччину. Скромність не тільки прикрашає людину, але і дозволяє їй економити багато грошей. Звичайно, перебудуватися на новий лад буде важкувато, але зате ви відчуєте, що ваш гаманець став помітно товщим.

Звичка сьома: робіть самі, ремонтуйте самі

Реалії сучасного світу такі, що простіше купити щось, ніж зробити самому, проте це властиво не для всіх ситуацій. Наприклад, влітку ви можете самі помити свою машину, відремонтувати її. Є безліч навчальних відео про те, як робити найпростіший ремонт. Отримати потрібні навички в сантехніці теж не складно — достатньо один раз побачити, як потрібно лагодити щось під раковиною, щоб самому потім зробити також в разі повторних проблем. Зараз інтернет є у всіх. Спробуйте знайти лайфхаки, цікаві дрібниці, які допоможуть вам зробити щось самостійно з підручних предметів. Ви не лише заощадите гроші, але і істотно піднімете свою самооцінку.

Звичка восьма: при покупці дорогих речей враховуйте їх майбутню вартість

Коли ви купуєте автомобіль, музичний інструмент, телефон або будь-яку іншу техніку. Завжди задавайте собі два питання: "на який проміжок часу я купую цю річ?" і "скільки коштуватиме ця річ, коли її потрібно буде продавати". Дивіться завжди на гарантійний термін, щоб річ прослужила вам довше. Вибирайте речі з найбільш тривалим терміном обслуговування. Якщо ваша машина втратить в ціні значно більше, ніж могла б, то краще купити інший автомобіль. Якщо ви захочете річ поміняти найближчим часом, то не купуйте занадто дорогу річ. Ви обійдетеся чимось простіше, а потім купите річ краще. Завжди думайте наперед.

Звичка дев'ята: не купуйте щось відразу

Наприклад, вам захотілося придбати велосипед. Зачекайте деякий час, поміркуйте про те, чи потрібен він вам насправді. Кажуть про правило трьох днів, але, насправді, краще почекати довше. Найчастіше це просто імпульс, який згасає з часом. Купуючи речі занадто швидко, необдумано, ви потім починаєте шкодувати, продавати їх з фінансовими втратами. Якщо у речі немає ніякої корисності, то краще трохи почекати. Ця звичка неймовірно корисна.

Звичка десята: ведіть облік коштів

Це дозволить вам бачити всі свої витрати, не рахувати гроші кожен день і не нервувати через те, що ви не пам'ятаєте, куди це ви витратили гроші. Облік допомагає економити, причому досить велику суму, тому що прозорість ваших доходів і витрат допомагає вам бачити, куди йдуть гроші, які витрати можна скоротити.

Ці звички дуже корисні для кожної людини з будь-яким типом доходів. Вам потрібно навчитися розуміти психологію багатства. Бідним може стати хто завгодно, але не кожна людина з обмеженими доходами може стати щасливою і оточеною улюбленими речами. Вам потрібно трохи терпіння і мудрості. У вас все вийде.