Подоляк пояснив недоцільність Мінська-3

Подоляк пояснив недоцільність Мінська-3

Фото: Офис президента На переговорах з РФ розглядається лише Стамбульське ком’юніке

У разі згоди на документ на кшталт «Мінська» Україна отримає тимчасове перемир’я, вважає представник ОП.

Підписання нової угоди з Росією на кшталт Мінська та Мінська-2 дасть можливість лише тимчасового перемир’я з Росією, Україна в цьому не зацікавлена. Про це в ефірі телемарафону у суботу, 23 квітня, розповів радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

«Для нас важливо юридично правильно вийти з війни і після цього не отримати Мінськ-3 або Мінськ-4. Якщо ми отримаємо тимчасове перемир’я, як Мінськ-3, наприклад, то ми отримаємо через деякий час знову війну», — вважає він.

За його словами, Росія не продає сусідських відносин, мирного договору, вона «продає квиток на війну з усіма сусідами».

«Вона сьогодні з нами, завтра з Грузією, післязавтра з Молдовою. І вона воюватиме постійно з кимось. Тому ми хочемо отримати такий договір, щоб поряд з нами стояли країни, які будуть гарантами того, що наступного разу, коли у РФ виникне питання, які ми великі, у них на цьому комплекс неповноцінності, велика нація, щоб у них цей комплекс неповноцінності не провокував війну наступного разу, ми хочемо договір про гарантії безпеки», — наголосив Подоляк.

Представник ОП також повідомив, що РФ не передавала Україні жодного нового документа щодо мирної угоди.

За його словами, на сьогодні є один формульний документ – Стамбульське ком’юніке.

«Після цього Росія взяла певний час на вивчення пропозицій України та подання своїх зустрічних пропозицій. Так от, ці зауваження робляться постійно. Жодного нового документа, тим більше документа авторства Російської Федерації, немає і бути не може», — зазначив Подоляк.

Заява прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова розрахована на спекулятивний ефект, зазначив Подоляк. «Якби ми якусь дали вам нову формулу, будь ласка, її вивчайте. Ні, подають лише зустрічні пропозиції, що стосуються Стамбульського ком’юніке», — додав він.

Зазначимо, за даними ЗМІ, Україна висунула Росії ультиматум про припинення переговорів у разі «референдуму» в Херсонській області.

Джерело