Чому овочі, смажені на якісній оливковій олії, корисніші ніж варені

Відповідь дали іспанські дослідники.

Що за маячня? — подумає багато хто, тільки лише прочитавши назву статті, але почекайте закидати камінням. Давайте розберемося, адже виявляється це правда. Вчені з'ясували, що смажені овочі корисніші варених, інформує Ukr.Media.

Чому смажені овочі корисніші, ніж варені

Коли справа стосується овочів, всі знають, що свіжі або варені овочі є найбільш корисними, а смажені — шкідливими, хоча на смак вони набагато кращі. Схоже, все, що ви знали про смажені овочі, було неправильно. Виявляється, що насправді смажені овочі корисніше, ніж варені. Розберемося чому!

У чому користь смажених овочів: думка вчених

Кожен з нас чув з ранніх років про те, що відварені овочі є набагато корисніше, але чи так це насправді? Над цим питанням працювали вчені Іспанії. Який все таки спосіб приготування принесе організму більше користі?

Дослідження, проведене в університеті Гранади в Іспанії, спробувало визначити методи приготування їжі, які усувають властивості фенолів і антиоксидантів у більшості середземноморських овочів. Експеримент полягав у приготуванні 120 г картоплі, гарбуза, помідорів і баклажанів різними способами (смаження, відварювання у воді і приготування в суміші води і олії).

Результати були приголомшливими. Смажені овочі мали підвищений вміст фенолів (речовин, що запобігають рак, діабет і втрату зору).

Якщо взяти до відома, що в смажених овочах багато фенолів, то якщо додати при смаженні оливкову олію, ви збільшите їх кількість ще більше. Таким способом ви наситите свій організм корисними речовинами, які допоможуть запобігти багатьом захворюванням.

Єдиним недоліком є те, що смажені продукти мають підвищений обсяг калорій, тому що цей метод приготування збільшує кількість жиру. Але, якщо ви використовуватимете відповідну сковороду або сотейник для їх приготування, то істотно скоротите споживання олії.

Для приготування овочів підійдуть сковороди з антипригарним покриттям, а також керамічні. Для роботи з ними не буде потрібно використовувати багато олії. Вибір за вами.

Що стосується відварених овочів, то метод відварювання зберігає властивості їжі тільки в тому разі, якщо вода, в якій вони варяться, потім вживається разом з овочами, адже багато корисних речовин залишається саме в воді.

Источник