Президент України провів переговори з Прем’єр-міністром Румунії

 

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Прем’єр-міністром Румунії Ніколає Чуке, який перебував з візитом у Києві.

 

«Ваш візит – важливий, чіткий сигнал щодо підтримки України у війні проти Російської Федерації», – наголосив Глава держави.

Президент України поінформував Прем’єр-міністра Румунії про ситуацію на фронті, героїчну оборону Маріуполя.

 

Володимир Зеленський окремо подякував уряду Румунії за допомогу, яку ця держава надає нашим силам оборони.

 

У межах обговорення питання протидії російській агресії було відзначено, що одним з критичних елементів такої протидії є санкційний тиск на агресора, який необхідно посилювати і який має стати ключовим елементом примусу Росії до миру. 

 

«Дякуємо за чітку позицію щодо санкційної політики проти Російської Федерації під час війни, яку вона розв’язала на нашій території», – зазначив Глава держави.

 

Володимир Зеленський висловив переконання, що наступний, шостий, пакет санкцій ЄС проти Росії має містити справді ефективні рішення, насамперед в енергетичній сфері.

 

Президент України високо оцінив допомогу Бухареста в організації критично важливого транзиту до України – міжнародної гуманітарної допомоги, необхідних нам товарів, енергоресурсів. Було узгоджено подальші кроки щодо поглиблення такої взаємодії.

 

З цією метою домовлено вже невдовзі провести окрему зустріч на міністерському рівні. 

 

Глава держави відзначив готовність Румунії долучитися до повоєнної розбудови України.

 

Окремо обговорили євроінтеграційний порядок денний. Володимир Зеленський подякував Ніколає Чуке за чітку підтримку з боку Румунії прагнення українського народу якнайшвидше стати повноправним членом європейської родини. Важливою складовою спільного європейського майбутнього стане абсолютний захист і розвиток наших національних меншин – української спільноти в Румунії та румунської спільноти – в Україні. 

 

Сторони також обговорили інші актуальні питання порядку денного, окремо торкнулися регіональної проблематики.

За результатами перемовин Президент висловив переконання, що Україна та Румунія мають виходити на новий рівень в усіх ключових напрямах двосторонніх відносин.

 

Про це повідомляє Офіс Президента України.