27 квітня — Мартин Лисогон: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна обманювати, брехати, перебільшувати, лестити, розводити чи підтримувати чутки.

27 квітня православні християни вшановують пам'ять святителя Мартіна I, папи римського. На Русі свято було ще відоме під назвою «Лисогон» за те, що лисиці в цей час покидали свої старі житла і обґрунтовувалися на новому місці. Тварини так старанно рили нори, що у них притуплялися зір і слух, і це значно полегшувало мисливцям завдання їх упіймання, інформує Ukr.Media.

Біографічна довідка

Святий Мартін народився в VII столітті в Умбрійській області на території сучасної Італії. Отримавши церковну освіту, юнак почав представляти інтереси папи римського в Константинополі. А в 649 році він став папою Мартіном I. У ті роки було широко поширене вчення монофелітів, за яким Христу приписувалася тільки одна воля замість двох — божественної і людської.

Прихильниками єретичної течії були в тому числі імператор Констант II, який тоді правив, і Павло II, що служив патріархом Константинопольським. Ними був виданий документ, що забороняв згадувати про дві волі в Ісусі. Мартін, заручившись підтримкою прихильників, відкрито засуджував погляди монофелітів, що викликало гнів правителя.

Перша спроба вбивства святителя не вдалася: підісланий до нього найманець раптово осліп. Тоді папа був названий зрадником і доставлений на імператорський суд. Спочатку Мартіна засудили до смертної кари, але пізніше відправили його на заслання на острів в Егейському морі, де він і помер в 655 році.

Трохи про традиції

Мисливці активно користувалися слабкістю лисиць в цей час і не вважали це поганим, адже шахраї часто крали птицю у селян. Лисяче хутро було цінним, його із задоволенням використовували при виготовленні шуб і головних уборів.

У цей день надавали повагу ворону. У народі він мав славу мудрого і віщого, але одночасно вселяв страх, так як віщував біду або смерть. Птицю намагалися задобрити, щоб зробити її захисником господарства. Для цього варили кашу, викладали її на сковороду, яку виносили в поле і перевертали — начищене до блиску дно повинно було залучити ворона. Коли помічали, що він зацікавився, сковороду прибирали і залишали частування.

Починався сезон сватання. Зарученим в цей день пророкували легкість сімейного життя. Якщо сніг вже остаточно зійшов і земля просохла, приступали до роботи в полях: засівали їх пшеницею, ячменем, житом.

Народні прикмети

  • Дощі на Мартина Лисогона, згідно з повір'ям, полегшували орні роботи в наступні дні.
  • Сонячна і тепла погода обіцяла хороший урожай.
  • Велика кількість березового соку, вважалося, відстрочувала прихід осені.
  • Цвітіння верби і повернення з теплих країв ластівок і стрижів було сигналом до висадки саджанців.
  • З надією дивилися в небо: журавель, що пролітав — пророкував удачу, пара — весілля, а ціла зграя натякала, що варто чекати бажаних гостей.

Источник