28 квітня – Пудів день: історія, традиції та прикмети свята

Не можна сьогодні нікому в борг давати, цей борг не повернуть.

28 квітня православні християни шанують пам'ять святого Пуда, апостола від сімдесяти. На Русі свято ще називали Днем пасічника, так як він вважався підходящим для огляду вуликів після зими, а з поведінкою бджіл пов'язували деякі прикмети, інформує Ukr.Media.

Біографічна довідка

Пуд жив у Римі в I столітті і займав високий пост в місцевому Сенаті. Чиновник був праведним християнином і з радістю відкривав двері свого будинку для товаришів по вірі. Пізніше там була організована церква, де, за переказами, бували апостоли Петро і Павло. Останній був наставником Пуда, і разом вони проповідували Слово Боже.

Святий Пуд був обраний одним з 70-ти апостолів, яким була уготована роль повідомити про прийдешнє пришестя Христа. Правив у той час державою імператор Нерон, який був відомий своєю жорстокістю і непримиренною позицією по відношенню до християнства, що стала підставою для гонінь на праведників. Жертвою цієї політики став і Пуд. Він був схоплений і доставлений на імператорський суд, де його неодноразово змушували відмовитися від віри. Апостол непохитно відповідав відмовою і був страчений.

Трохи про традиції

У цей день заглядали в вулики і перевіряли самопочуття їх мешканців. Якщо повітря на вулиці вже досить прогрілося, а дерева зацвіли, бджолині будиночки виносили і поміщали ближче до квітучих гілок. Так як бджоли були постачальниками свічкового воску, їх шанували як угодників Божих. Вбивство комах вважалося великим гріхом, а місця їх проживання ретельно охоронялися від зазіхань сторонніх.

Наші предки вірили, що вжаленими можуть бути тільки грішники, а благочестивої людини бджола не чіпатиме. Женихів, які бажали посвататися, перевіряли таким чином: ставили їх перед деревом з бджолиними гніздами і погоджувалися на шлюб, якщо комахи не звертали уваги на юнака.

Знахарі активно користувалися цілющими властивостями горобини і калини. Якщо на гілках залишалися нирки, що не розкрилися, їх збирали для приготування цілющого зілля. А якщо вже з'явилися квітки, то зривали їх. Горобина допомагала від зубного болю. Для цього людина, що страждала від недуги повинна була погризти гілку дерева і попросити у нього позбавлення від неприємних відчуттів. Хворому, що вилікувався, варто було запам'ятати це дерево і не пробувати його ягід, інакше страждання могли повернутися.

Народні прикмети

  • Червоний світанок мав славу передвісника дощів і вітрів.
  • Похолодання до вечора обіцяло ясну погоду в найближчі дні, а хмари, що набігли, — опади.
  • Цвітіння вільхи сигналізувало: пора сіяти гречку.
  • На Пудів день ряд прикмет пов'язували і з бджолами. Їх прагнення кого-небудь вжалити пророкувало посуху.
  • Якщо комахи не покидали своїх осель — значить, чули дощ, що насувається.
  • Небувала активність у вулику перед сходом також вказувала на майбутні рясні опади. А якщо бджоли відлітали в квітучі поля далеко від будинку, чекали гарної погоди.

Источник