1 травня — Кузьма Городник: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна сумувати, страждати, впадати у відчай — інакше все літо в такому настрої пройде.

Православна церква 1 травня шанує святителя Косьму, Халкідонського єпископа (не потрібно плутати з Космою і його братом Даміаном, що жили в III-IV ст.). За життя преподобний допомагав селянам, тому вважається покровителем городників і захисником врожаїв. Свято називається Кузьма Городник, Кузьмін день. До святого моляться про багатий врожай, захист від заморозків і посухи, інформує Ukr.Media.

Історичні дані

Жив святитель в VIII-IX століттях. Його батьківщина — Константинополь, столиця Візантії. В юності Косьма прийняв чернечий постриг. Він тримав суворий пост, багато працював над собою, поступово просуваючись по ієрархічній драбині.

Будучи єпископом в місті Халкідон, Косма разом з помічником, преподобним Авксентієм, вів непримиренну боротьбу з єретиками-іконоборцями, вчення яких в той час панувало в церкві. За це святителя заарештували, піддали мукам, вимагаючи відмовитися від поклоніння іконам. Його позбавили сану, заслали в ув'язнення, але ніщо не похитнуло віру. Тіло слабшало, але сила духу міцніла і залишалася непорушною до смерті святого.

Прикмети

На Кузьму Городника хлібороби планували посівний календар:

  • Льон сіяли, коли починала кувати зозуля.
  • Картоплю можна садити, якщо черемха випустила перші листочки.
  • Цвітіння вільхи — знак для посіву гречки.
  • Редис, кріп і петрушку сіяли, коли зацвітали фіалки і рокита.

Згідно з прикметами дня визначали погоду: прохолодний першотравень обіцяв наступні теплі дні, а теплий Косма обіцяв холодний кінець травня. Майбутнє тепло передрікали гуси, що купаються, та зозуля, що довго не замовкала. Але якщо птах облюбував сухе дерево — ще будуть заморозки. Хлібороби не боялися прохолодних днів — це означало багатий урожай зернових, особливо, якщо йшов дощ. Від нього не ховалися, навпаки, дощовою водою мочили волосся, щоб воно росло пухнастим.

Першого травня зозуля була в центрі уваги, тому що її вважали птахом богині Живи. Її вихваляли, у неї просили довголіття і щастя. Але якщо птах з'являвся в селищі, це означало біду, можливу пожежу.

Якщо на День святого Кузьми в будинку плакав або зітхав домовик, це віщувало смерть господаря. Той, хто народиться 1 травня, буде щасливим городником.

Традиції та обряди

Згідно з традиціями в цей день не працювали, але господині на Кузьму все ж намагалися посіяти буряк і моркву. Займалися цим тільки жінки — посаджене чоловіками не цвіло і не родило.

Над насінням проводили обряд: на зорі замочували його водою з колодязя і кидали в нього дрібні монетки. Інші городники воліли посівний матеріал змочувати джерельною водою. Для цього вони затемно, протягом трьох днів, ходили до джерела так, щоб не побачило чуже око. Висаджуючи насіння, загадували бажання. Воно збувалося, якщо прокльовувалися паростки.

Знахарі йшли в ліс збирати трави, у якої в цей день з'являлася чудодійна сила.

Источник