У Греції почали будувати плавучий термінал СПГ, який зменшить залежність від російського газу

Плавучий термінал скрапленого природного газу (СПГ), будівництво якого розпочалося в Александруполісі у Греції, допоможе Європі та Балканам стати менш залежними від російського газу.

Про це заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у вівторок під час відкриття проєкту, передає Укрінформ з посиланням на Ekathimerini.

Як зазначається, у церемонії також взяли участь президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Сербії Олександр Вучич, прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков та прем’єр Республіки Північна Македонія Димитар Ковачевський.

За словами Міцотакіса, проєкт в Александруполісі – це «нові енергетичні ворота», а також «маяк, який посилає подвійний сигнал: ми скоро зможемо позбутися газу, що надходить з російських джерел, і наші країни відіграватимуть спільну роль на новій енергетичній карті».

Фото: InTime News

Очікується, що новий термінал, запуск якого запланований на грудень 2023 року, зміцнить енергетичну безпеку Греції та посилить її регіональну стратегічну роль, а також забезпечить альтернативний маршрут постачання природного газу, який не проходить через Туреччину та зменшить залежність від російського газу.

«Нещодавній газовий шантаж москви робить співпрацю не лише необхідною, а й невідкладною», – додав Міцотакіс.

Як повідомлялося, 1 квітня президент росії володимир путін особливим указом зобов'язав вести розрахунки за газ тільки в рублях з країнами, які уряд росії визнав «недружніми» за їхню позицію щодо повномасштабного російського вторгнення 24 лютого в Україну.

російський монополіст Газпром 27 квітня повністю призупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» та польській PGNiG через несплату в рублях.

Прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков назвав такі дії москви грубим порушенням контракту та шантажем.

Перше фото ілюстративне

Источник