COVID-пандемія: ВООЗ заявляє про надмірну смертність майже 15 мільйонів осіб за два роки

Згідно з останніми оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), глобальна надмірна смертність у період з першого січня 2020 року по 31 грудня 2021 року становила 14,9 млн осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новини ООН.

У ВООЗ зазначають, що ці дані свідчать про реальні наслідки пандемії COVID-19, а також — про необхідність удосконалювати системи охорони здоров'я.

"Нові дані свідчать про те, що всі країни мають вкладати більше коштів у охорону здоров'я, щоб люди могли отримувати необхідні медичні послуги в період криз, а також зміцнювати системи збору й обробки інформації", — заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреісус.

Він наголосив, що Всесвітня організація охорони здоров'я готова підтримати ці зусилля.

За показниками надмірної смертності лідирують країни Південно-Східної Азії, Європи та Південної і Північної Америки. Основний удар припав на держави із середнім рівнем доходу. Також відомо, що чоловіки становлять 57% від загального показника 14,9 млн, а жінки відповідно – 43%.

Надмірна смертність визначається як різниця між загальним числом смертей, що спостерігаються або обчислюються в конкретному місці та в даний проміжок часу, і числом, яке можна очікувати, якби не було пандемії. Передбачається, що ця різниця включає смерті, безпосередньо пов'язані з COVID-19, а також смерті, побічно пов'язані з коронавірусом та спричинені впливом на системи охорони здоров'я і суспільство.

За даними статистичного ресурсу Worldometers, станом на 6 травня у світі зафіксовано 515 947 575 COVID-випадків. При цьому 470 753 922 людей вилікувалися, а 6 272 208 — померли.

Источник