7 травня – День Євсея: історія, традиції та звичаї свята

Сьогодні не можна укладати угоди, робити починання, запускати нові проєкти до невдачі.

В кінці весни, 7 травня, православна церква відзначає дату вшанування пам'яті великого мученика Євсевія Нікомідійського, що поклав життя заради служіння Богу. У народі цей період іменується день Євсея. В цей час наші предки приступали до посіву злаків, зазивали танцями і піснями літнє тепло, інформує Ukr.Media.

Житіє святого і історія появи святкування

Про дитинство і юність праведника до нас дійшло вкрай мало інформації. Він жив в 3-4 століттях в Малоазіатській Віфінії, став учнем Лукіана Антіохійського — одного з редакторів священних біблійних записів. Євсей був затятим послідовником Антіохійської школи, заснованої тим же вчителем, як джерела богослов'я, що трактує Біблію прямолінійно і буквально, відкидає алегорії і двозначні трактування текстів. Учні цього напрямку відхиляли божественність і рівнозначність Господа і його сина, приписуючи релігії ієрархічність і обґрунтовуючи людяність Христа.

Сам Євсевій будучи священнослужителем шанував і захищав погляди православ'я, за що був гнаний владою. Коли він займав пост архієпископа Бейрута, чоловікові довелося захищати свого старого друга Арія, з яким вони були знайомі ще з Лукіанської школи, на Вселенському Нікейському соборі перед імператором Костянтином. Справа про протекцію Арія і його навчання була програна. Після цього патріарх відмовився відректися від аріанства на адресу язичництва, проповідуваного керівниками, за що разом з однодумцями був засланий в Галлію. Через кілька років на прохання вмираючої Юлії Констанції, сестри імператора, на яку Євсевій мав вплив, чоловіка повернули із заслання.

Зважаючи на неоднозначність відомостей, що дійшли до нас, версії житія Євсея різняться. За однією з них служитель церкви прагнув до самостійності аріанської гілки і вів боротьбу з незгодними, проповідуючи і переконуючи єретиків. Після соборування він домігся розташування самого Костянтина першого і навіть хрестив його на смертному одрі. Зрештою він зміг досягти мети свого життя, і аріанство було визнано серед релігієзнавців. Помер старець перебуваючи на посаді керівника Антіохійського собору власною смертю.

За іншою, більш поширеною точкою зору, друга половина життя священномученика була досить важкою. Він був одним із сорока свідків мук Георгія Каппадокійського Побідоносця. Діоклетіан, римський правитель, побачивши віру і співчуття в очах Євсевія, наказав кинути його в темницю разом з побратимами. За відмову в ідолопоклонінні і каяття перед істинним Богом вони були віддані катуванням — чоловіків били металевими прутами до напівсмерті, а потім стратили через усікновення голови.

Як відзначали дату

На Євсеїв день традиційно сіяли овес перед наступаючими двотижневими холодами; часто при цьому примовляли "Євсей — вівса відсій", маючи в своєму розпорядженні це фразою святого, просячи високого врожаю. На торжество прийнято не тільки працювати, а й славно відпочивати, влаштовуючи шумні гуляння з хороводами і співами.

Вважали також, що в травні до кожного приходить маячня. Щоб не маятися, обличчя вмивали священною в храмі водою і читали молитви. Іноді звали знахарів, які проганяли недугу змовами і пахощами з трав.

Источник