Дієтологи розповіли, як отримати максимум користі від свіжої зелені

Головне дотримуватися простих правил.

Дієтологи розповіли, чому корисна зелень і як її правильно вживати, щоб збагатити організм цінними мінералами і вітамінами, інформує Ukr.Media.

Навесні до нас на стіл починає потрапляти рання зелень. Але до її вибору слід підходити особливо ретельно. Зелень в першу чергу цінна тим, що в ній міститься велика кількість фолієвої кислоти (вітаміну В9), вітаміну К, каротиноїдів (в тому числі бета-каротину і лютеїну), хлорофілу і клітковини. Щоб отримати максимальну користь від свіжої зелені слід дотримуватися простих правил.

Якщо ви хочете додати її в суп або другу страву під час її готування, то робіть це за 5 хвилин до готовності. Однак пам'ятайте, що вітамін С і фолієва кислота, які містяться в зелені при термічній обробці руйнуються. Тому зелень краще вживати саме в свіжому вигляді.

Зелень слід додавати в їжу з кожним прийманням їжі. Це може бути, наприклад, листовий салат. Він може стати базою для салату або зеленого коктейлю. Великі листи можуть бути основою ролів з різними начинками або в бутербродах.

У ранній зелені можуть міститися нітрати. Їх вміст можна зменшити, якщо вживати лише листочки, так як їх основна маса зосереджена в черешках і стеблах. Позбутися від нітратів можна якщо вимочувати зелень в холодній воді протягом пів години. Але при цьому водорозчинні вітаміни (вітамін С, вітаміни групи В, в тому числі і фолієва кислота, нікотинова кислота) частково вимиваються із зелені.

Щоб зменшити кількість пестицидів, зелень потрібно обов'язково мити під проточною водою. Так як пестициди часто знаходяться на поверхні листя. Це вас додатково вбереже від зараження різними токсоплазмами і гельмінтами.

Источник