10 травня — Семен Ранопашець, Семен-день: історія та традиції свята

Сьогодні забороняється поливати кімнатні квіти. Той, хто порушить заборону, може розгнівати долю, на нього чекає розлука з коханою людиною.

10 травня православна церква відзначає день Семена Ранопашця, коли вшановується пам'ять Єрусалимського архієрея і апостола від сімдесяти святого Семіона. Служитель церкви вів досить аскетичний спосіб життя, допомагаючи бідним і даруючи нужденним притулок. Традиційно в цю дату займалися виключно домашніми справами, відкладаючи веселощі і танці до кращих часів, інформує Ukr.Media.

Відомості про житіє святого

Відомості про дитинство і юність мученика не дійшли до нашого часу, загубившись на сторінках історії. Відомо, що Семіон Єрусалимський був родичем по плоті Самого Христа. Він був сином мученика Клеопи і Марії, яка в результаті релігійної плутанини вважається то дочкою то дружиною святого, а також племінником Йосипа Обручника, названого чоловіка Богородиці. За іншою версією він є братом Христа поряд з Юдою, Йосією та Яковом, які спільно є дітьми від першого шлюбу вище згаданого Йосипа. Жодна з описаних точок зору не знаходить стовідсоткового підтвердження через історичні неточності при передачі даних.

Коли Симеон подорослішав і побачив на власні очі чудеса, що творяться Ісусом, то увірував в Господа, вирішивши присвятити своє життя на благо служіння йому і приєднався до числа послідовників Христових. Після страждань і вознесіння Вчителя на небо Семіон був зарахований до числа 70 апостолів. З цього моменту чоловік багато подорожує, весь свій час присвячує читанню молитов, проповідей і викриттю ідолопоклонників.

Після смерті першого Єрусалимського єпископа Семіона вибирають в якості його наступника. Коли в столицю стали стікатися віруючі, наслухавшись про нового архієрея, вони побачили, як мудро священнослужитель несе службу. 40 років чоловік справедливо правив обителлю, поки на нього не надійшла скарга від єретиків. У доносі повідомлялося, що сам Семіон — з роду Давида, фактично першого царя на землі, благословенного Господом, і серцем вірний християнству. Обурений такою звісткою правитель Риму Антигон, ідолопоклонник і прихильник іконоборства, наказує доставити священника до двору. Незабаром за рішення бути до кінця вірним християнству і відмову приєднатися до вірувань імператора Семен був підданий жорстоким тортурам і страчений через розп'яття. На той момент священномученику було близько 120 років.

Як наші предки справляли свято

Сама назва торжества говорить про традиції і звичаї його святкування. У цей день на Русі приступали до орних робіт і посадки різних культур. По землі господині визначали, чи прийшов час для посіву — прикладали до ґрунту долоню, і якщо земляний покрив ще холодний, роботи відкладали на певний період. Достеменно вважалося, що прохолодний ґрунт не дасть вродити посівам.

В окремих регіонах країни існувало повір'я, що на Семена Ранопашця забороняється співати пісні поруч з посівною територією — це вважалося великим гріхом і заважало злакам і овочам сходити.

Источник