Православні 11 грудня вшановують пам’ять Святителя Феодора Симоновського, у народі свято називають Сойкіним днем

Чому у цей день заведено кидати гроші в сніг?

У суботу, 11 грудня православні віруючі вшановують пам'ять єпископа Феодора Симоновського. Його батько був рідним братом Сергія Радонезького. Точна дата народження святого невідома, на світ він з'явився в 1339-1340 році, інформує Ukr.Media.

Саме Феодор став засновником підмосковного Симонівського монастиря. Також він був духовним наставником Дмитра Донського. 11 грудня в народі називали Сойкіним днем.

Що потрібно робити 11 грудня

Доброю прикметою вважалося побачити в цей день сойку, а тим більше — почути її спів. Передбачалося, що це приносить удачу.

Віряни в цей день ходили до церкви і молилися Святителю Феодору Симоновському. Важливо в Сойкін день було прислухатися до порад старших — як за віком, так і за посадою. Підказки більш досвідчених людей обов'язково допоможуть у вирішенні складних завдань.

В народі вірили, що між пір'я у сойки заховані крихітні дзеркала, в яких відбивається майбутнє. Тому в її день було заведено гадати. Найпоширенішим було ворожіння на успіх — в сніг кидали жменю монет різного достоїнства і діставали по одній. Чим більший номінал у найпершої, тим імовірніше успіх у справах.

Чого не можна робити 11 грудня

У жодному разі не можна лаятися і сваритися. Причому не варто як починати суперечки, так і підтримувати їх. Вважалося, що злість і гучні крики злякають сойок — і удачу разом з ними.

Існує повір'я, що 11 грудня не можна нічого давати в борг — мовляв, так недовго і щастя своє віддати. Однак правильним буде тільки не пропонувати щось позичити, а треба допомагати у відповідь на прохання.

Прикмети на 11 грудня

  • У Сойкін день плюсова температура — скоро будуть заморозки.
  • Якщо сніг випаде вночі — лежатиме, якщо вдень — надовго не затримається.
  • Цілий день холодно і сухо — літо буде спекотним і сухим.