Як справлятися з гнівом, викликаним боргами та іншими грошовими проблемами

Осмислити, а не тікати.

Ми живемо в непростий час, коли однією з найпоширеніших проблем є фінансова заборгованість через низький матеріальний добробут. На жаль, через це страждає і моральне самопочуття людини, що тоне в боргах. І якщо вам це близько або знайомо, дана стаття для вас — ми спробуємо розібратися, що потрібно робити, щоб впоратися з подібною ситуацією без шкоди для своєї психіки і самопочуття, інформує Ukr.Media.

Як борги відображаються на моральному стані

Уявімо, що існує якась Анна, яка потопає в боргах, відсотках і простроченнях по кредитних картах через свою схильність скуповувати поспіль все, що їй подобається. Через це вона щоранку прокидається з вагою на душі (нести тяжкий тягар боржника не так вже й просто) і засинає з аналогічним почуттям. Вона відчуває тривогу і страх, адже, щоб виплатити борги, потрібно істотно скоротити свої витрати, відмовляти собі мало не в усьому підряд і, звичайно ж, якимось чином збільшити свій дохід, щоб на все вистачало.

Все це тисне на Анну, і вона не тільки себе погано почуває, але і зривається на близьких. Вони, своєю чергою, не розуміють, що відбувається, а вона і розповісти щось не може, бо їй соромно за своє фінансове становище і матеріальну неорганізованість. І таких "Анн" навколо дуже багато.

Чому ми так переживаємо через гроші

Тому що вони це цінний ресурс, завдяки якому ми можемо дозволити собі гідний рівень життя і виконання своїх бажань. Ще гроші відображають цінність нашої роботи. Чим більше за неї платять — тим корисніше, цінніше і унікальніше вважається праця. Для отримання грошей потрібно докласти зусиль, витратити час. Вони близькі серцю і тому є своєрідним спусковим гачком для емоцій, тригером.

Що щодо боргів? Люди зляться на себе через те, що заробляють недостатньо, щоб обійтися без кредитів. Вважають себе недостатньо цінними працівниками, невмілими і марними, раз їх праця низько оплачується. Зляться на друзів через те, що у них фінансова ситуація краща і вони можуть собі дозволити не економити, на батьків — за те, що не навчили фінансової грамотності або недостатньо забезпечили.

Психологія гніву

Тривалі переживання майже завжди виявляються чреваті серйозними наслідками, серед яких — безсоння, поганий апетит, головні болі, проблеми з ШКТ і серцем, апатія, втома тощо. В людському організмі все взаємопов'язано, і випробовуваний негатив просто може знищити його зсередини.

А люди, що живуть у вічних боргах, крім перерахованого, ще страждають:

  • Через низьку самооцінку (відчувають себе бідними).
  • Відчувають до інших людей ворожість і лють (заздрять матеріальному добробуту інших).
  • Від залежності (намагаються глушити свій гнів і безвихідь алкоголем або речовинами, нібито "все одно нічого втрачати").

Далі проявляється ворожість, образа, напади істерики і багато іншого — одна емоція за одною.

Що з усім цим робити

Можна довго міркувати про гнів і емоції, що виникають через фінансову заборгованість що давить, але що все-таки з усім цим робити?

У першу чергу потрібно охолодити свій розум. Взяти емоції під контроль. Подумати тверезо: борги вже є, їх потрібно потихеньку виплачувати, а не розкидатися емоціями, від яких немає ніякого толку. Зрозумівши це, ви зміцните своє почуття сили як мінімум тому, що, позбувшись від паніки в голові, перестанете себе додатково накручувати і лякати.

Почніть вести фінансовий щоденник. Виплачуйте борги по трохи, навіть якщо у вас є зайві сто гривень, внесіть їх на рахунок. Багато чого на них не купити, зате на душі полегшає. Віддаючи таким чином борги по трохи і записуючи все це, ви незабаром помітите, що загальна сума починає зменшуватися. Це логічно: адже і витрачаємо ми позикові кошти теж по трохи, а в підсумку набігає солідний борг.

Навчіться керувати своїм гнівом. Це потужна деструктивна емоція, яку можна обернути на свою користь — використовувати її як рушійну силу для прогресу і додаткового заробітку, який завжди можна (якщо є бажання) знайти.

І пам'ятайте: все рано чи пізно закінчується. Борги є у всіх, багато хто живе в кредит. Усвідомлення того, що ви не самотні, теж допомагає впоратися зі стресом і не злитися на весь світ. Однак від фінансової відповідальності не потрібно бігти. Чим швидше ви все виплатите — тим краще. Простіше якийсь час собі у всьому відмовляти, але швидше закрити борги, ніж жити на широку ногу і збирати відсотки зі штрафами.