Як не залишитися без грошей, готуючись до Нового року: корисні поради

Готуючись до Нового року, потрібно правильно заощаджувати гроші.

Починається низка свят — усі навколо перебувають у радісному передчутті. Але, на жаль, для багатьох знову буде актуальним прислів'я: бенкетували — веселилися, підрахували — розплакалися. Свята дуже часто закінчуються величезною діркою у сімейному бюджеті. Ця тема є дуже гарячою, тому пропонуємо вам 5 варіантів, які допоможуть уникнути такої проблеми, інформує Ukr.Media.

Дуже багато витрат у святкові дні відбувається тому, що ми прагнемо продемонструвати знайомим, друзям й зовсім стороннім товаришам, що "у нас усе не гірше, ніж у людей". Перед Новим роком скуповуємо продукти так, ніби ніколи раніше не їли і більше ніколи не випаде такої можливості. Ми витрачаємо купу грошей на придбання безглуздої блискучої нісенітниці і роздаровуємо її усім, відвідуємо заходи, які не виправдовують наших очікувань… Зупиніться: Новий рік — це не кінець світу!

Не витрачайте гроші на подарунки абсолютно усім

Хоча ми давно вже не діти, Новий рік і Різдво у багатьох, як і раніше, асоціюються з подарунками. Наші найближчі люди і діти, численні родичі і їх діти, друзі, знайомі, діти друзів і знайомих, колеги, сусіди — у новорічні свята ми прагнемо обдарувати усіх, хто згаданий у записнику.

Згідно зі статистикою, гроші, які витрачені на подарунки, складають найзначнішу частину святкових витрат. І найприкрішим є те, що більша частина подарованого після свят відправляється у сміття: незліченні свічки, магнітики на холодильник, скарбнички, символи року нікому не потрібні. Припиніть скуповувати цей мотлох — здивуєтеся, скільки грошей заощадите! Дійсно важливі подарунки для найближчих родичів і друзів намагайтеся купувати завчасно.

А ще статистика говорить, що те, що ми плануємо подарувати іншим, і те, що мріємо отримати у подарунок для себе, зазвичай абсолютно не збігається. Так, найчастіше збираються дарувати щось з парфумерії та косметики. А ось отримати у якості подарунка набір для гоління або шампунь і дезодорант не мріє ніхто.

Безсумнівно, можна підготувати подарунки власноруч — це напевно обійдеться недорого. Головне, щоб це було доречним — не варто вперше братися за якесь рукоділля безпосередньо перед святом: результат вас може розчарувати, а часу буде витрачено чимало. Однак є варіанти, які зможуть втілити у життя навіть початківці.

Не готуйте забагато

У наших традиціях — накривати святкову вечерю таким чином, щоб за стравами не можна було побачити, якого кольору скатертина. Раніше багатий стіл свідчив про добробут господаря. Зараз, звичайно, теж можливість витратити на святкове частування велику суму грошей говорить про достаток. Але дайте відповідь собі чесно: чи дійсно 25 видів салатів, більшість з яких так ніхто й не спробує, сьогодні, коли дефіциту продуктів немає, будуть свідчити про ваше багатство?

Продумайте заздалегідь меню святкового столу і кількість запрошених гостей — і не готуйте зайвого: нікому не подобається доїдати олів'є триденної давності. А якщо вам дуже хочеться, краще наробіть напівфабрикатів, які добре зберігаються 2-3 дні, щоб у перші дні нового року можна було швидко зробити свіжу страву без тривалого стояння біля плити.

Не купуйте нове вбрання — використовуйте аксесуари

Є думка, що Новий рік потрібно зустрічати обов'язково у новому розкішному вбранні. Чудова вечірня сукня, придбана саме для такого випадку, після свята, швидше за все, висітиме мертвим вантажем у шафі: одягнете ви її лише одноразово. Для звичайних (не новорічних) урочистих заходів вона буде занадто блискучою, занадто декольтованою, занадто незручною. А до наступного Нового року — вже не буде відповідати кольору чергового символу року і стане "старою".

Створити відповідний святковий антураж можна за допомогою аксесуарів, що обійдеться дешевше.

Не купуйте ялинкові прикраси лише тому, що їх продають

Перед Новим роком скрізь продаються ялинкові іграшки і блискуча мішура — дуже хочеться купити і цей набір кульок, і ще ті дзвіночки, і сніжинки… Не перестарайтеся, ялинка ж не гумова. Минулого разу у вас вже було чим її прикрасити, чи не так?

Не робіть покупки перед самим святом

Перед Новим роком усі магазини влаштовують акції, залучаючи покупців і шокуючи цінниками зі знижками у 50, 70 та навіть 90 %. Але ж ні для кого не є секретом те, що святкові розпродажі нічого спільного з реальною економією не мають. Відкладіть покупки, які не пов'язані з новорічними святами, на січень. А придбання усього необхідного для організації свята не відтягуйте до останнього дня. У метушні у вас не буде можливості обрати оптимальні ціни — обов'язково помилково придбаєте щось у подвійному екземплярі, а про щось взагалі забудете. Консервований зелений горошок і шампанське гарно зберігаються — зробіть максимальну кількість необхідних покупок заздалегідь.

Захистити себе від непотрібних витрат і весело зустріти свято легко. Потрібно просто припинити намагатися пускати пил у очі. Даруйте своїм близьким приємні емоції і гарний настрій — це є найдорожчим!