12 травня — Дев’ять цілителів: історія, традиції та прикмети свята

Не потрібно сьогодні ділитися з навколишніми планами на майбутнє.

12 травня віруючі відзначають свято Дев'ять цілителів (День цілителів), на честь справжніх християн-мучеників, постраждалих за свою віру, інформує Ukr.Media.

Історичні відомості

У Туреччині, на півострові Капу-Даг, знаходяться руїни стародавнього міста Кізік. З ним пов'язаний переказ про дев'ять чоловіків, які прийняли мученицьку смерть за віру Христову. Їх імена — Антіпатр, Артема, Магн, Руф, Фавмасій, Феогнід, Феодот, Феостих, Філімон. Родом з різних місць, маючи різне суспільне становище і вік, вони проповідували в Кізіку, незважаючи на жорстокі гоніння з боку язичників.

Багато людей в ті часи змушені були приховувати свої релігійні погляди або залишати місто. Але 9 воїнів христових відкрито виступили проти ідолопоклонства, проповідуючи слово Боже, за що були кинуті в тюремні катівні. За допомогою тортур і обіцянок свободи від них кілька днів намагалися домогтися зречення від віри. Але ім'я Христа не сходило з вуст мучеників. Всі вони були обезголовлені, а останки поховані за містом. Сталося це приблизно в 284-292 рр.

Через 3 десятиліття до влади прийшов святий Костянтин I, прихильник християнства. Завдяки йому, останки дев'яти мучеників були витягнуті з могили і перенесені в спеціально побудований храм. Тоді виявилося, що мощі володіють чудовим даром зцілення, вони повертали розум божевільним.

У Казані знаходиться чоловічий Кізіческий монастир і діюча церква, де зберігається частина чудотворних мощей. У Москві є храм Дев'яти мучеників Кізіческих, де віруючі можуть доторкнутися до чудотворного образу святих мучеників, який в православній церкві займає одне з головних місць.

Традиції святкування

На церковній службі християни підносять почесті святим, просять у них зцілення від тілесних хвороб і душевних ран. Тим, хто звертається з чистими помислами, вони допомагають знайти роботу, побудувати кар'єру, знайти достаток і благополуччя, позбутися від гріховних думок і бажань.

У цей день вимовляли змову від 9 напастей і злих чар. Знахарі збирали цілющі трави і готували настої. Щоб зміцнити здоров'я, опівдні виходили на відкрите місце і підставляли обличчя під потоки теплого вітру.

Тривали польові роботи, і селяни починали їх з молитви, дотримуючись традицій предків, прислухаючись до порад людей похилого віку.

Прикмети

Свято Дев'ять цілителів відзначають в розпал посівної, тому для селян було важливо визначати погоду. До наших днів дійшли такі прикмети:

  • Журавель звив гніздо на височині, значить сіяти хліб в низині рано.
  • Іволга кричить, як кішка, скоро почнеться дощ.
  • Почнуться затяжні зливи, якщо мурахи збираються на височини, або дощ починається з ударів блискавки.
  • Травневі жуки з'являються у великій кількості перед посухою.
  • Яскрава, ясна зоря віщує тепле літо.
  • Ясне зоряне небо в ніч на 12 травня обіцяє хороший урожай.
  • Якщо листя на березі з'явилися раніше, ніж на вільсі, літо очікується посушливим.

Источник