Як безпечно використовувати смартфон, щоб не нашкодити своєму здоров’ю

4 базових правила безпеки.

ГРВІ, порушення сну, зайва вага, порушення постави і навіть підвищений ризик раку — всі ці небезпеки підстерігають користувачів смартфонів, інформує Ukr.Media.

Розповідаємо, як зменшити ризик і захистити своє здоров'я.

Що кажуть вчені

Дослідники поки не прийшли до єдиного висновку про те, чи дійсно використання мобільного телефону підвищує ризик розвитку раку: досі дослідження підтверджували можливий зв'язок між деякими типами випромінювання від мобільного телефону і можливим ризиком розвитку як мінімум двох різновидів небезпечних пухлин, але однозначного підтвердження поки немає. Але фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я попереджають: постійне використання мобільного телефону може підвищувати ризик інших проблем зі здоров'ям. Ми підготували кілька рекомендацій, яких варто дотримуватися, щоб знизити небезпеку і захистити своє здоров'я.

Не забувайте про дезінфекцію

Смартфон — один з найбільш "брудних" предметів, якими ми користуємося кожен день. На його поверхні протягом дня накопичуються мільйони небезпечних бактерій, які можуть проникнути в органи дихання, коли ми підносимо мобільник до обличчя. Це особливо небезпечно в періоди епідемій респіраторних і вірусних захворювань: віруси легко поширюються і переносять хворобу. Варто протирати свій телефон спиртовими і дезінфікуючими серветками в кінці кожного дня, а в періоди підвищеного поширення ГРВІ — кілька разів на день. Також лікарі рекомендують мити руки з милом або протирати їх антибактеріальним складом після того, як ви користувалися своїм мобільником.

Не користуйтеся телефоном перед сном

Синє світло, яке виходить від екрана мобільників, блокує вироблення мелатоніну — гормону, який регулює наші природні циркадні ритми, а також допомагає підтримувати здоровий обмін речовин. Якщо ми використовуємо мобільник перед сном (і особливо якщо ми робимо це в темряві), вироблення мелатоніну припиняється, а наш сон порушується. Недолік сну дуже небезпечний: люди, які регулярно сплять менше 7-8 годин на добу, отримують підвищений ризик ожиріння, раку, хвороби Альцгеймера і депресії.

По можливості користуйтеся гарнітурою

Коли ми розмовляємо телефоном, ми найчастіше нахиляємо голову, одночасно піднімаючи плече. Таким чином ми перешкоджаємо нормальному кровообігу, через що можуть розвинутися головні болі, порушення сну, труднощі з концентрацією уваги та інші розлади. Лікарі рекомендують використовувати гарнітуру або хоча б стежити за поставою під час розмови.

Постарайтеся звести розмови до мінімуму

Не дзвонити, якщо є можливість написати — це вимога не тільки сучасного мобільного етикету, а й здоров'я. До тих пір, поки не буде повністю підтверджена безпека мобільного випромінювання, лікарі радять по можливості скоротити час використання мобільного телефону для переговорів — і по можливості тримати його якнайдалі від голови.

Источник