У мистецькому центрі Дніпра відзначили День вишиванки

У мистецькому центрі Дніпра відзначили День вишиванки

День вишиванки у Дніпрі: традиційні кольори області, вишиванки для переселенців та популярні орнаменти.

Полтавщина або Київщина і чим відрізняється Дніпропетровщина? Все це знає мистецтвознавиця пані Валентина. Сьогодні вона одягнула вишиванку білу по білому дніпровської майстрині .

«Є солярні знаки , які на моїй вишиванці білий по білому — кола трикутники ромби це найстаріші зразки вишиванок, які ми бачимо трипільских вишивальниць наших пращюрів на цій землі», — Валентина Слобода, мистецтвознавиця.

Зараз, під час війни, на сукнях популярний орнамент — безкінечник – продовжує пані Валентина. Він означає вічне життя.

Українці не раз переживали скруту. Національній одяг це і витвір, і емоції , які зараз на душі – кажуть відвідувачі. Пані Валентина під вишиванку придбала намисто.

«Саме у нас в нашій області блакитне це колір вишиванки, я дуже хотіла купити таке намисто , купила і дуже щаслива», — каже Валентина.

Якщо фото у соцмережі помітити хештегом вишиванка.dp.ua , то відразу доєднуєшся до дніпрян у вишиванках сьогодні .

«Ідея самого флешмобу це розмістити фото у вишиванках на сторінках у соцмережах і підкреслити, що ми не просто українці, а ми дніпряни. Дніпро зараз у ці часи- ще одне серце України», — зазначає директорка мистецького центру, Людмила Діннік.

Дніпряни згуртувалися і надають допомогу тисячам українцям, які покинули свої домівки. Так і в цьому центрі . Сьогодні і свято, і водночас допомога переселенцям.

«Цей стенд для тих, хто не може сам купити вишиванку. Напередодні дніпряни приносили свої сукні, сорочки для переселенців. Зранку тут було 30 виробів, а зараз ось що залишилось ми бачимо і є бажаючі приміряти вишиванку», — розповіла Марія Івнова.

Джерело