У Радбезі ООН обговорять вплив російської війни на продовольчу безпеку у світі

Сьогодні в Раді безпеки ООН у Нью-Йорку відбудуться відкриті дебати з питань продовольчої безпеки та вплив на неї воєнних конфліктів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, засідання розпочнеться об 11:00 за східноамериканським часом (о 18:00 за Києвом), вестиме його держсекретар США Ентоні Блінкен.

Очікується, що з доповідями виступлять генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми Девід Бізлі, генеральний директор Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН Ку Донгуй.

На засіданні обговорюватиметься російську війни, яка призвела до дефіциту пшениці, кукурудзи та ячменю у світі, втрати сільськогосподарських угідь в Україні та блокування росією експорту через чорноморські порти.

Передбачається, що Гутерреш говоритиме про групу з реагування на глобальну кризу, яку він створив у березні для розробки стратегій та рекомендацій у відповідь на вплив російської війни на продовольчу, енергетичну та фінансову системи.

росія, ймовірно, звинувачуватиме Захід у запровадженні санкцій проти неї, які вплинули на загострення продовольчої кризи.

До участі в засіданні США, які головують у Радбезі у травні, запросили Україну. Очікується виступ постійного представника України при ООН Сергія Кислиці.

Як повідомляв Укрінформ, у середу у Нью-Йорку стартували Дні дій задля глобальної продовольчої безпеки. За ініціативи Сполучених Штатів у штаб-квартирі ООН відбулася зустріч міністерського рівня, у якій узяв участь міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Источник