20 травня — Купальниця: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна займатися ворожінням, передбаченням майбутнього — долю можна змінити на гірший бік.

Народне свято Купальниця відзначається 20 травня 2020 року (дата за старим стилем — 7 травня). На Русі в цей день купали коней. Звідси і пішла назва свята, інформує Ukr.Media.

Традиції та обряди

У це народне свято проганяють коней по річці і обливають їх з голови до копит двома-трьома відрами річкової води. Вважається, що вода в цей день має цілющу чудотворну силу.

Люди також проводять обряд купання. З раннього ранку вони виставляють на вулицю повні води відра. До полудня вона насичується силою сонячних променів, і нею можна облити як себе, так і іншу людину. Люди вірять, що заряджена сонцем вода додасть сил, бадьорості і богатирського здоров'я на цілий рік.

Триває пора посівних робіт. Якщо день припадає на повню, то посадку відкладають до молодого Місяця, інакше черв'яки поїдять все насіння. Те ж стосується північного або південного вітру. На Купальницю сусіди намагаються потайки поцупити один в одного насіння. Вважається, що воно краще сходить і дає багатий урожай.

Прикмети:

  • Йде дощ — вересень буде теплим.
  • Якщо при заході сонце більше звичайного і яскраво-червоного кольору, значить, скоро погода зіпсується. Про те ж говорять різнокольорові промені на сході.
  • Якщо в нічному небі висить червоний Місяць — чекайте дощу.

Источник