Суд МН17: Доказів достатньо, рішення очікується до 15 грудня

Прокуратура Нідерландів створила інтерактивний додаток про перебіг катастрофи

У Нідерландах у судовому комплексі «Схіпхол», що біля Амстердаму, стартував 13-й блок слухань. Засідання тривали протягом трьох днів: 16-го, 17-го та 18-го травня. Першими слово у суді мали адвокати родичів загиблих, потім виступали нідерландські прокурори, а вже з 8-го по 10-те червня 2022 року говоритиме захист одного з чотирьох обвинувачених – росіянина Олега Пулатова. Його адвокати озвучать свою позицію на аргументи прокуратури.

Сабіна тен Дуссхате та Баудевейн ван Ейк

Під час судових засідань у травні сторона обвинувачення, наводячи беззаперечні докази, вкотре наголосила, що МН17 був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську. І щоб покласти край нав’язуванню так званих альтернативних версій трагедії, прокуратура Нідерландів запустила спеціальний інтерактивний додаток з детальним оглядом доказів, які свідчать про те, що четверо обвинувачених є відповідальними за збиття літака рейсу МН17 та вбивство 298-ми людей. Кримінальний судовий процес у справі MH17 щодо трьох обвинувачених росіян та одного українця стартував 9 березня 2020 року і перебуває на завершальній стадії.

Отже, що стало доступним для широкого загалу? І коли суд може ухвалити рішення у справі МН17?

РОСІЙСЬКІ КАМПАНІЇ З ДЕЗІНФОРМАЦІЇ СТАЛИ ЩЕ БІЛЬШ ЗРОЗУМІЛИМИ ДЛЯ НІДЕРЛАНДЦІВ ПІСЛЯ ВІЙНИ В УКРАЇНІ

Близько десяти родичів загиблих рейсу МН17 разом з адвокатами, які представляють їхні інтереси, заходять до судової зали. Майже кожен із них перед початком слухань мені, як українці, висловлює співчуття щодо трагічних подій в Україні. Зокрема, кажуть: якщо раніше в когось ще могли виникати питання щодо ролі України, то після повномасштабного вторгнення росії прозріти мали навіть дезінформатори, які роками намагалися підсадити на свої фейки родичів жертв трагедії та усе нідерландське суспільство.

«Із цією відкритою війною росія більше не може заперечувати свою причетність. Родичі загиблих також були дуже стурбовані дезінформацією в останні роки. І зараз, під час цієї війни, вони добре усвідомлюють, яка кампанія проводиться. Вони розуміють, що відбувається насправді та вважають це жахливим», – сказав у коментарі Укрінформу адвокат родичів загиблих Сандер де Ланг.

Рідні загиблих рейсу МН17 кажуть, що після трагедії їхнє життя фактично перетворилося на довічний вирок. Сілена Фредрікс втратила сина та його дівчину. Жінка зі сльозами на очах каже, що як ніхто розуміє біль і страждання українців. І сподівається, що росія відповість за всі свої злочини в Україні та світі. Нідерландка Ріа ван дер Стеен, яка втратила на збитому літаку батька і мачуху, веде блог про справу МН17.

Ріа ван дер Стеен

«Сьогодні прокуратура та адвокати реагують на клопотання захисту Пулатова, озвучені в березні», – пише вона про перший день слухань у травні.

Жінка зазначає, що обмеження з приводу коронавірусу вже не діють. Судді без масок, від присутніх у залі їх більше не відділяє прозоре скло.

«Дивлячись на залу суду, відразу помічаю, що тих жахливих прозорих перегородок, які стояли два роки перед суддями через коронавірус, немає. Це набагато приємніше виглядає. Адже тепер судді здаються ближчими», – ділиться Ріа ван дер Стеен.

Нідерландка пише, що судовий процес добігає кінця і після оголошення рішення вона вже більше ніколи не прийде до цієї будівлі.

«Я роздивляюся навколо, а потім мова заходить про компенсації. Наш адвокат пояснює, чому родичі мають на це повне право та як така компенсація може допомогти рідним загиблих… Мені стає сумно. Я зворушена її словами. Вона описує страждання на прикладах промов, які виголошували родичі під час своїх виступів у суді… Сльози котяться по моїх щоках. Я намагаюся приховати їх і швидко знову зосередитися на ручці та блокноті», – описує свої почуття Ріа ван дер Стеен.

Зі свого боку, представник родичів загиблих Арлетт Шейнс зазначила, що максимальна сума компенсації має становити 40-50 тисяч євро, залежно від ступеня споріднення. Утім, за її словами, жодна сума не зможе компенсувати втрату найрідніших людей.

Арлетт Шейнс

ДЛЯ УХВАЛЕННЯ ОБВИНУВАЛЬНОГО ВИРОКУ ДОСТАТНЬО ДОКАЗІВ

Нідерландка Ріа ван дер Стеен захоплюється нідерландським прокурорами та називає їх героями.

«Герої, вони наші герої. Протягом останніх двох років я слухала їх, затамувавши подих, із захопленням і гордістю, як і сьогодні. Відповідь прокурорів на сумніви щодо того, чи дійсно це був «Бук», була фантастичною. Можу лише наголосити, що прокуратура дуже експертно та точно все обґрунтувала… Немає місця для сумнівів, немає іншого сценарію, окрім того, що MH17 був збитий ракетою «Бук», випущеною з Первомайського», – наголосила жінка у блозі.

Під час своїх виступів сторона обвинувачення підкреслила, що характер пошкоджень літака свідчить, що його було збито ракетою «Бук». Слідство не знайшло жодних слідів іншої зброї, яка могла би збити літак. За даними сторони обвинувачення, «Бук» доставили до Первомайського за наказом і у супроводі обвинувачуваних. Нідерландські прокурори вкотре наголосили, що мають достатньо доказів причетності обвинувачених до знищення пасажирського літака у липні 2014 року.

«У справі багато доказів, зокрема, фотографії, відеозаписи, супутникові знімки, записи перехоплених розмов і переконливі дані криміналістичної експертизи. Цього достатньо, щоб ухвалити обвинувальний вирок», – заявив прокурор Тейс Бергер.

Тейс Бергер

Він нагадав, що сім років, дев'ять місяців і двадцять дев'ять днів тому було знищено літак рейсу MH17 на сході України. І наголосив, що у цій трагедії винні четверо обвинувачених: колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу збройних сил рф, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР». Саме їх вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Також сторона обвинувачення продемонструвала в суді фрагменти перехоплених розмов Пулатова з Дубинським і Харченком, які підтверджують їхню причетність до збиття літака.

Нідерландські прокурори наголосили, що альтернативні версії, висунуті адвокатами одного з чотирьох обвинувачених, росіянина Олега Пулатова, не відповідають дійсності. Що ж до розслідування російського концерну «Алмаз-Антей», то, воно далеко не експертне та не є незалежним. Адже, зокрема, не було надано інформації про методи дослідження. Тож немає потреби знову повертатися до питання альтернативних версій катастрофи.

«Є достатньо доказів, що МН17 збив російський «Бук», – сказала прокурор Біргіт ван Руссель.

Прокурори також повторили свою вимогу про довічне ув'язнення для всіх чотирьох обвинувачених за вбивство 298 людей, які перебували на борту літака.

ПРОКУРАТУРА СТВОРИЛА ІНТЕРАКТИВНІЙ ДОДАТОК З ДОКАЗАМИ

А щоб усі охочі могли на власні очі та вуха переконатися, що четверо обвинувачених відповідальні за збиття літака рейсу МН17, прокуратура Нідерландів запустила спеціальний інтерактивний додаток із детальним оглядом доказів, які свідчать про їхню причетність. За допомогою карт, фото, відео та перехоплених розмов бойовиків, викладених у додаток, усі охочі можуть скласти детальну та послідовну картину трагедії, коли 17 липня 2014 року на тимчасово окупованій частині Донецької області було збито пасажирський літак.

Прокуратура Нідерландів запустила додаток з детальним оглядом доказів у справі MH17

«Ми створили цей додаток, зокрема, і для того, щоб родичі загиблих мали змогу ознайомитися з матеріалами кримінальної справи і мали власне уявлення про докази, які обговорювалися в суді. Адже не всі могли стежити за кожним судовим засіданням. Матеріали справи MH17 є складними, і ця стисла цифрова версія призначена для того, щоб дати їм та зацікавленій громадськості більше інформації», – зазначила керівник спільної слідчої групи у справі МН17 Дігна ван Бутцелар.

Дігна ван Бутцелар

Серед представлених доказів детально викладено: маршрут установки «Бук»; інформацію про те, як слідчі дійшли висновку, що літак був збитий саме із російського зенітно-ракетного комплексу «Бук»; шлях його повернення назад в росію. Ще можна побачити, де був у момент запуску ракети свідок, ім’я якого засекречене під кодовим позначенням М58. І бажаючі можуть завантажити малюнок, який цей свідок зробив під час допиту слідчими.

Варто зазначити, що прокуратура Нідерландів вперше виклала докази онлайн у такому великому обсязі. Однак, йдеться про матеріали не всієї справи, а лише про ті докази, які вже були представлені та обговорювалися в суді.

Наразі суд не може назвати конкретної дати та не знає, скільки часу буде потрібно на вирок.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаюс зазначив, що рішення у справі МН17 можуть ухвалити 17 листопада або 15 грудня 2022 року. Щоправда раніше йшлося про три можливі дати. За словами судді, перша раніше озвучена дата, 22 вересня 2022 року, більше не є можливою, і рішення цього дня не буде оголошено.

Гендрік Стейнгаюс

Родичі загиблих після засідання суду традиційно обговорюють усе почуте один з одним і своїми адвокатами. Кажуть, що вже готуються до акції протесту в Гаазі біля посольства росії, де в червні родичі жертв катастрофи виставлять 298 білих стільців – як нагадування росії про масове вбивство, і на знак того, що одного дня вона заплатить за всі свої злочини.

Ірина Драбок, Гаага

Источник