Розстріляний район: на що росіяни перетворили Північну Салтівку у Харкові

Північна Салтівка – спальний район Харкова, який зазнав найбільших руйнувань унаслідок обстрілів російськими військами.

Після того, як ЗСУ відтіснили загарбників від міста, до житлового масиву почали повертатися його мешканці. Разом із ними бачимо, на що росіяни перетворили колись розвинену місцевість із сучасною інфраструктурою.

На Північній Салтівці, за даними Міноборони, ворог з важкої артилерії зруйнував 70 відсотків житлових будівель та інфраструктури. Обстріли тут тривали від початку повномасштабного вторгнення і щодня посилювалися. Перших руйнувань район зазнав уже 25 лютого. 

Фото: АрміяInform Фото: АрміяInform

Сьогодні на деяких вулицях Північної Салтівки, де до початку бойових дій проживали 300 тисяч людей, немає жодної вцілілої будівлі.

Фото: kanaldom.tv Фото: kanaldom.tv Фото: kanaldom.tv

Місцеві, де це можливо, заходять до своїх помешкань, щоб забрати вцілілий крам і попрощатися з домом. Для життя більшість багатоповерхівок уже не придатні – вигорілі, зі зруйнованими перекриттями, дірами у стінах.

Фото: АрміяInform Фото: АрміяInform

За інформацією заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка, для містян, які втратили тут оселі, збудують нове житло.  Однак роботи розпочнуться, коли військові підтвердять, що це безпечно. Наразі розв’язується питання розселення людей у гуртожитках та інших об'єктах.

Фото: Павло Федосенко/Facebook

Фото: Павло Федосенко/Facebook Фото: Павло Федосенко/Facebook

Фото: Павло Федосенко/Facebook Фото: Сергій Захарченко/Facebook

Зараз же на Північній Салтівці комунальники розбирають завали та руйнування, підмітають дороги.

Фото: АрміяInform Фото: АрміяInform

Водночас на район продовжують прилітати ворожі снаряди, хоча вже і з меншою інтенсивністю.

Фото: Микола Тимченко/Facebook Фото: Микола Тимченко/Facebook Фото: Микола Тимченко/Facebook

Північна Салтівка – район на північному сході міста Харків. Територіально належить до Салтівського житлового масиву. Один із найбільш густонаселених і наймолодших районів міста. Забудова тут 1984-1993 років, представлена типовими 9-ти, 12-ти та 16-типоверховими панельними будинками.

Фото: Василь Голосний/РЕДПОСТ Фото: Василь Голосний/РЕДПОСТ Фото: Василь Голосний/РЕДПОСТ

Північна Салтівка – єдиний район найбільшого в Україні житлового масиву Салтівка, що розташований не у колишньому Московському (11 травня перейменований на Салтівський), а в Київському районі Харкова.

Як повідомлялося, 24 лютого президент російської федерації путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет. На тимчасово окупованих територіях ворог влаштував терор.

Источник