Небезпечно: гуманітарний коридор із Куп’янська Україна не погоджувала

Оголошення росіян про можливість виїзду може бути провокацією.

Жителів окупованих територій просять бути максимально обережними.

Борівська селищна територіальна громада залишається тимчасово окупованою російськими військами. Окупаційну владу в громаді очолює російський комендант, якому допомагають місцеві колаборанти. Про це повідомили у Борівській селищній раді.

«Бойові дії на території Борівщини поки що не ведуться, але у населених пунктах громади в різній кількості постійно перебувають російські військові. До того ж, велика кількість живої сили та техніки супротивника проходить через громаду транзитом. На території окупованої громади немає мобільного зв’язку та інтернету. У Пісках -Радьківських, Підвисокому, Гороховатці, Бахтині та інших селах Заоскілля немає електрики», — розповіли там.

Продуктові магазини та аптеки працюють, але товару мало. Продукти завозять із РФ та «ЛДНР».

«Хліб печуть у Боровій на потужностях харчосмакової фабрики, а також завозять із Сватового та Старобільська. У Боровій на вулиці Миру біля магазину «Арарат» ведеться стихійна торгівля. Місцеві жителі продають і купують м’ясо, яйця, овочі, розсаду та іншу продукцію власного виробництва, а також перепродують магазинні товари», — поінформувало місцеве керівництво.

Раніше повідомляли: Російська армія намагається контрнаступати на півночі Харківської області

Жителі, як і раніше, не можуть перевести у готівку гроші, а у Сватовому постійно зростає вартість такої послуги: зараз потрібно заплатити 40% від загальної суми.

У Борівській селищній раді розповіли, що сільське господарство громади зазнало надзвичайних втрат через військові дії та окупацію.

«У найбільших сільгосппідприємствах знищено, пошкоджено або вкрадено техніку, паливо, посівні матеріали, добрива і так далі. Запаси зернових зіпсовані або вивезені. Частина земель залишилася незасіяною. У надскладному і невизначеному стані перебуває тваринництво. Що буде з урожаєм озимих культур, теж незрозуміло, адже аграрії не мають можливості обробляти їх належним чином і невідомо, чи буде можливість їх зібрати. За попередніми підрахунками, збитки сільськогосподарських підприємств Борівщини сягають сотень мільйонів гривень, але точно підрахувати втрати поки що неможливо через окупацію території», — поінформували там.

У Борівській громаді додали, що разом із аграріями великі збитки зазнає вся Борівщина, оскільки саме сільське господарство — провідний сектор економіки громади.

«У 2021 році селищний бюджет мав 87 мільйонів гривень власних надходжень, із них 40% (35 мільйонів гривень) — це податкові надходження від сільськогосподарських підприємств. За три місяці війни селищний бюджет уже не отримав 10 мільйонів гривень податків», — порахувало місцеве керівництво.

Раніше повідомляли: Окупанти обстріляли Балаклію, загинули двоє людей

У Борівській селищній раді розповіли, що окупанти продовжують видавати себе за «визволителів», продукувати фейки та розповідати людям казки про «покращення» життя під їхньою владою.

«Але у кожному відеосюжеті чи повідомленні знаходяться ознаки відвертої брехні та маніпуляцій. Тому важливо пам’ятати, що ворогові ніколи не можна вірити, а будь-яку інформацію потрібно перевіряти. Останніми днями у соцмережах поширюється інформація про те, що нібито 27 травня буде організовано гуманітарний коридор для виїзду людей з Куп’янська на території, підконтрольні українській владі. Водночас українські чиновники цю інформацію спростовують і повідомляють, що жодних коридоров у цьому напрямку не було погоджено. Тож, оголошення окупантів про можливість виїзду може виявитися черговою провокацією проти мирного населення», — закликали там.

Раніше повідомляли: З окупованих сіл Харківщини вдалося організувати три евакуаційні рейси

У Боровській громаді просять тих, у кого є зв’язок з рідними та знайомими на окупованих територіях, передати їм, щоб були обережними і не наражали себе на небезпеку.

Джерело