Що робити, якщо вже до обіду у вас немає сил працювати на роботі

З хронічною втомою можна боротися.

Що робити, якщо, хронічно втомлені на роботі, відчуваєте себе як вичавлений лимон вже до обіду? І без різниці де ви — на "удаленці" або в офісі. Сил на інші сфери життя залишається все менше, а інші справи нікуди не діваються. Як не бути розчавленим нескінченними дедлайнами і не докотитися до антидепресантів.

Втома з'являється тоді, коли закінчується енергія. Наше завдання — зробити так, щоб більше енергії надходило і менше зникало. Цьому процесу сприяють заняття спортом, правильні сон і харчування, режим дня, гарний настрій. Також, кількість енергії підвищують інтелектуальні тренування — вони дають більше саме інтелектуального палива, збільшуючи ефективність і економічність його розтрати, інформує Ukr.Media.

Як економити енергію?

Уявіть, що Ви вже прийшли на роботу в певному стані, виспалися або не виспалися, і т. д. що можна зробити, щоб звичний обсяг роботи (або навіть більший) відняв менше енергії?

Перша умова праці — вам повинно бути комфортно. Важливі рівні світла і шуму. Звичайно, можна налаштувати додаткове світло і скористатися шумопоглинаючими навушниками. Подбайте про себе. Любите рослини? Поселіть на робочому столі зеленого друга. Подобається музика? Влаштовуйте п'ятихвилинки з розслаблюючими композиціями, звуками природи. Втомлюєтеся постійно сидіти? Дійдіть до колеги і з'ясуйте питання особисто (замість утомливих листувань).

Є три обов'язкові елементи для функціонування нашого мозку: кисень, вода і енергія. Кисень потрібен для окислювально-відновних реакцій в мозку. Вода — щоб підтримувати водно-сольовий баланс. Енергія потрібна, щоб все це працювало.

Якщо чогось не вистачає, ми починаємо витрачати більше енергії, нервувати, втрачати ефективність. Слідкуйте, щоб у вас завжди було провітрене приміщення, а водно-сольовий баланс підтримувався водою, а не кавою з чаєм.

Не голодуйте (інакше падає цукор, і ви швидше втомлюєтеся), але і не переїдайте (вся кров йде в кишечник, а енергія — на перетравлення). Напевно ви неодноразово помічали, як після щільного і калорійного обіду хочете не працювати, а спати. Через важку їжу ви будете млявий і сонний, так що уважніше ставитеся до перекусів.

Багатозадачність — це міф

Якщо багатозадачність — ваша сильна сторона, то саме вона викрадає вашу енергію день за днем. Ви можете перемикатися між завданнями, але при цьому знижується ефективність кожного з них. Багатозадачності, як такої, не існує, а перемикання — дуже енергоємна штука.

Спробуйте домогтися хоча б маленьких періодів роботи над одним завданням без відволікань. Наприклад, якщо ви не секретар, і вам не потрібно моментально вирішувати будь-яке завдання, вимкніть всі повідомлення на телефоні і комп'ютері, перевіряючи тільки раз на годину.

Ви не відразу досягаєте піку продуктивності — в будь-якій роботі є час включення (розгону, підвантаження даних, занурення в процес).

Чим менше відволікань і перемикань між завданнями, тим швидше і якісніше ви впораєтеся, витративши менше енергії.

Вашу енергію з'їдає стрес

Стрес — причина багатьох бід сучасної людини. Перманентна втома — не виняток, тому потрібно нейтралізувати причини стресу. Якщо вони пов'язані з умовами праці (наприклад, шумно), все просто.

Але найчастіше стрес має не фізичну природу і пов'язаний з ситуацією невизначеності. Ми відчуваємо стрес, коли не знаємо, що чекає попереду.

Якщо ви не розумієте, що і як робити:

● або відкладіть це (дайте собі термін, щоб була визначеність, наприклад, завтра цим займетеся);

● або розберетеся, як саме це робиться (проясніть умови).

Дуже важливо мати план і слідувати йому. Тоді ви не будете постійно кидатися між завданнями, думати, що важливіше. Привчіть себе складати план на початку дня або навіть щогодини. Розставляйте пріоритети, формуйте набір завдань і вирішуйте їх, ні на що не відволікаючись. Ось побачите: вам стане зрозуміло і спокійно.

Також, стрес з'являється, коли у вас горять терміни, і коли ви працюєте у високому темпі. Важливо вміти планувати так, щоб встигати за відведений час виконувати потрібний обсяг.

Зрозуміло, щоб не було стресу, не потрібно брати на себе зайві зобов'язання (більше того, що ви реально зможете подужати). Багато цим нехтують.

Кава, солодощі та примушування себе до роботи, на жаль, не допомагають. Кава не знімає втому — на короткий час ви включаєтеся в роботу, а потім відбувається ще більший відкат. З тортиками приблизно те ж саме. Ці речі не замінюють відпочинок.

Як потрібно відпочивати

Головне правило — відпочивати до того, як Ви втомилися. У медицині профілактика завжди дешевше і простіше, ніж лікування. Відпочинок теж повинен бути профілактикою, а не відновленням і реанімацією. Повністю виснажувати запас енергії непродуктивно. Якщо коня довго і сильно гнати — він падає замертво. Не потрібно працювати за цим принципом.

Робіть п'ятихвилинні перерви і міняйте тип діяльності, як мінімум, кожні пів години. Якщо робота сидяча, походіть, попийте води, зробіть пальцеву гімнастику.

Ніколи не працюйте на спаді

Багато хто любить працювати за принципом "Помри, але зроби". Потрібно розуміти, що у будь-якого процесу є етап входу, плато продуктивності і спад, який тринькає нашу енергію. Краще п'ять разів приступити до складного завдання, змінюючи діяльність, ніж працювати на спаді. До падіння ефективності перемикайтеся на іншу діяльність, інакше ви отримаєте маленьку продуктивність, зробите більше помилок і будете демотивовані.

Виконуючи ці нехитрі рекомендації, ви зможете прокачати інтелектуальну витривалість і підвищити продуктивність роботи, що в сумі дасть вам зменшення рівня стресу і постійної втоми.

Источник