Шотландія – Україна: 4 аргументи на нашу користь

У середу 1-го червня команда Олександра Петракова зіграє відбірковий матч чемпіонату світу проти Шотландії.

Шансів обіграти Шотландію на полі «Гемпден Парку» у нас навіть більше ніж ми думаємо. Звісно, на тлі війни, браку ігрової форми і малоефективних спарингів ми маємо підстави сумніватися в силі збірної України. Втім, є достатньо моментів в майбутньому протистоянні, які грають на нашу користь.

1.Мотивація

Матч в Глазго буде для нас більше ніж футбол і це всі розуміють. Тренер шотландців Стів Кларк так і говорив, що війна дасть українським футболістам ментальну перевагу – для них зараз футбольне поле майже як поле бойових дій. Тому ми і чуємо від наших гравців фрази про «український дух», про «захист честі і свободи» і обіцянки «зіграти за наших воїнів».  

«Після ракет і бомб ми вже нічого не боїмося», — сказав на словенських зборах наш головний тренер Олександр Петраков і це не лише гучні слова. Неймовірна відповідальність за результат і тиск трибун у Глазго не матимуть на нас негативного впливу – команда гратиме з куди гострішими інстинктами. Усвідомлення того, що матч дивитимуться і на передовій, зробить наших футболістів сильнішими і сконцентрованими на грі.      

2.Всі лідери збірної здорові

Вперше за багато років наша команда підходить до вирішального матчу без кадрових втрат. Залікували свої болячки динамівські півзахисники Віктор Циганков і Микола Шапаренко. Усі ключові легіонери (Віталій Миколенко, Олександр Зінченко, Руслан Малиновський, Андрій Ярмоленко і Роман Яремчук) приїхали в збірну здоровими і готовими грати по 90 хвилин.  

Натомість у Шотландії через травми не буде двох важливих гравців – захисника Кірана Тірні з «Арсеналу» і хавбека Раяна Джека з «Глазго Рейнджерс». Крім того, багато питань до фізичного та морального стану лідера шотландців Ендрю Робертсона, який з «Ліверпулем» днями програв фінал ЛЧ.

3.У Шотландії біда з воротарями і нападниками

Якщо вірити Трансфермаркт, то склад Шотландії навіть дорожчий за наш – 253 мільйонів євро проти 214,5 мільйонів. Але ця перевага виникла лише завдяки зірковій ціні лівого захисника «Ліверпуля» Робертсона (65 мільйонів євро) та опорника «МЮ» Скотта Мактомінея (35 мільйонів євро). Загальний рівень шотландської збірної нічим не кращий за наш.

Мало того, у суперника є і відверто слабкі місця. Скажімо, основним голкіпером збірної є 39-річний Крейг Гордон з «Хартса». Його вдала статистика в останніх матчах (7 пропущених м’ячів в 9 поєдинках) – це більше про суперників-середняків і міцний захист збірної, а не його воротарські здібності.

Інша провальна лінія – напад. Сьогодні Шотландія робить ставку на Че Адамса із «Саутгемптона» (4 голи в 15 матчах за збірну), який є доволі специфічним форвардом і має безліч вад. Нападник №2 – це взагалі посередній гравець з «Куїнз Парк Рейнджерс» Ліндон Дайкс.  

4.Перевага України у атакуючому креативі  

Кларк грає у три центральних захисника Ліам Купер – Грант Генлі – Джек Гендрі і цей варіант є вразливим для наших швидких контратак. Наприклад, Віктор Циганков і Яремчук добре навчені використовувати моменти незіграності і незграбності в такій схемі захисту. Не піде у них гра, у Петракова є швидкі і технічні Шапаренко, Михайло Мудрик і Олександр Піхальонок.

Найсильніша ланка шотландців – півзахист. Але минулий сезон на топ-рівні зіграли лише Робертсон (в збірній бере на себе увесь лівий фланг) і атакуючий хавбек Джон Макгінн з «Астон Вілли». Натомість форма недавніх зірок – Мактомінея і Біллі Гілмора з «Челсі» жалюгідна. Недаремно «Челсі» віддав Гілмора в оренду і в стартовому складі Шотландії його точно не буде.

Головне завдання шотландського півзахисту боротьба, руйнування і стандарти. Хлопці вони міцні, але класу та ігрового інтелекту їм бракує. Зінченко, Малиновський і Ярмоленко значно креативніші футболісти, які чудово знають про недоліки британського стилю.

Святослав Василик, Київ

Источник