2 травня — Тимофій Грядочник: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні не можна брехати, перебільшувати, розводити чутки та плітки. Така поведінка обернеться проти брехуна.

Народно-християнське свято Тимофій Грядочник відзначається 2 червня, на честь Псковського князя Тимофія (уродженого Довмонта). Православні шанують його як мудрого правителя, захисника землі і покровителя городників, інформує Ukr.Media.

Короткі відомості про князя

У 1240 р. в язичницькій родині литовського князя народився син, названий Довмонтом. У 25-річному віці з групою співвітчизників він вимушено покинув батьківщину і оселився в Пскові, де охрестився і був названий Тимофієм. Через свою дружину поріднився з княжим родом Олександра Невського. За сміливість, благочестиві вчинки жителі псковського князівства обрали його своїм князем.

Тверський князь Ярослав Ярославич був незадоволений таким призначенням і зробив спробу вигнати литовця, проте новгородське військо відмовилося йому підкоритися. Згодом новгородці разом з псковичами неодноразово воювали під проводом Довмонта (Тимофія).

Правитель псковських земель вів праведне життя, допомагав бідним і жебраком, дотримувався постів і християнських свят, допомагав церквам і монастирям, заснував храм Різдва Пресвятої Богородиці. Після кожної перемоги князь будував церкву на честь святого, чия пам'ять шанувалася в день розгрому ворога.

Але головна заслуга Довмонта — надійний захист північно-західної частини руських земель від литовських і німецьких завойовників. Остання битва полководця відбулося 4 березня 1299 р., а 20 травня від отриманих ран князь помер. Його мощі знаходяться в соборі Живоначальної Трійці в Пскові.

Канонізація благовірного Довмонта

Церква зарахувала благовірного князя Довмонта Псковського до лику святих після відомого факту посмертного захисту Пскова святим князем в 1480 році. Через 200 років завдяки заступництву псковських князів Всеволода і Довмонта китайські війська не змогли взяти фортецю Албазін на річці Амур.

Традиції свята

За старих часів свято припадало на кінець травня, тому тривали роботи на городі. У північних регіонах садили огірки та інші овочі, а в південних вже велася прополка, і проводилася посадка по другому колу. Всі роботи супроводжувалися відповідними ритуалами. Особливо благоговійно ставилися до вирощування огірків, тому свято називається Огірочником. Садити розсаду господиня йшла зі сходом сонця так, щоб її ніхто не побачив. Працювати потрібно було мовчки і швидко. Навіть огіркові сходи намагалися приховати від чужих очей, не прополюючи землю навколо грядок. Перший плід не зривали, а закопували в землю на краю огіркової ділянки. Якщо листя жовтіло, його кропили святою водою або водою з семи джерел.

У цей день у своїх молитвах селяни просять у святого Тимофія хорошого врожаю.

Прикмети

На Тимофія Грядочника (за старим стилем 20 травня) робили прогнози на урожай огірків:

  • Голосно квакають жаби — вродить багато огірків.
  • На ялині велика кількість шишок — буде багато огірків і агрусу.
  • Сонце сходить на ясному небі до поганого врожаю, а в оточенні хмар — до багатого.

Доброю прикметою був триразовий спів півня під час посадки пухирчастого овоча. А за цими прикметами визначали погоду:

  • Бджоли гудуть на горобині — будуть ясні дні.
  • Корови мукають на заході, передчуваючи негоду.
  • Дощовий день віщує, що літо буде спекотним, а 2-3 грудня випаде сніг.
  • Бджоли жалять до дощу.
  • Перед дощем качки весь день не покидають водойму: хлюпаються і пірнають.

Напередодні свята сняться віщі сни, які не можна розповідати.

Источник