3 червня – Оленин день: історія, традиції та прикмети свята

Якщо сьогодні одягнути одяг білого кольору — можна помиритися чи залагодити конфлікт, навіть дуже серйозний та тривалий.

Християнство вельми давня релігія зі складною і насиченою історією. Тому не дивно, що практично кожен день православного календаря відведений на шанування конкретної історичної фігури святого, інформує Ukr.Media.

Згідно з каноном 3 червня настає пора вшанування рівноапостольних царя Костянтина Великого і матері його Святої цариці Олени. У народі свято носить назву Оленин день.

Історична довідка

Високого звання Рівноапостольних цариця Олена, що правила в Константинополі в 3 столітті н. е.? з сином були удостоєні за затвердження християнства в якості основоположної офіційної релігії Римської імперії.

Олена народилася в звичайній селянській родині в 248 році (за іншими джерелами 250 р. н. е.) в провінційному селищі Дрепан (суч. Туреччина). З дитинства Олена володіла досить гострим розумом, що дозволило їй перебратися в столицю провінції Візантій і отримати досить непогану релігійну освіту. У місті дівчину примітив префект Галлії (суч. Франція) Констанцій Хлор, і з наложниць вона швидко стала офіційною дружиною найвпливовішого патриція.

У 272 році н. е. Олена народила префекту сина Костянтина, який в результаті смути, що коїлася тоді серед римської знаті, серії вбивств за змовою і повстань, які послідували за ними, зрештою виявився компромісною фігурою на троні єдиного римського імператора.

Під впливом матері Костянтин переніс столицю імперії у Візантій (пізніше перейменований на його честь) і видав указ про офіційне присвоєння християнству статусу державної релігії.

Легенди свідчать, що коли Олені виповнилося 80 років, уві сні до неї з'явився ангел Господній і наказав відправитися в Єрусалим, щоб вказати людству «на те, що раніше було приховано». Олена не посміла не послухатися і в 326 році прибула в Юдею, де за вказівками того ж ангела розшукала хрест, на якому розіп'яли Спасителя. Через чотири роки після здобуття реліквії, Олена мирно померла вдома, в ліжку, в місті названому на честь її сина.

Традиції та обряди

На Оленин день дівчата традиційно підносять благання святій Олені про вдалий устрій їх подальшого життя.

Якщо протягом трьох діб після посадки насіння зійде, то згідно з повір'ям, господиня двору вночі повинна протягнути ношене чоловіче взуття від порога будинку до грядок з огірками і залишити його там, тим самим «заговоривши» урожай.

Доброю ознакою вважалося, коли огіркові сходи повністю обплетуть взуття. Тоді вже зростання рослин можна було облагороджувати за допомогою системи мотузочок і кілків.

Третього червня жінки не заплітали кіс. Було прийнято вважати, що в цей день волосся «відпочиває» і набирається сили і міцності на весь рік.

Народні прикмети

  • Якщо з вечора Місяць видно — завтра буде негода;
  • На горобині суцвіть багато — урожай льону цього року буде рясним;
  • Яка погода стоїть в цей день — така і буде в перші 2 тижні вересня;
  • Якщо з ранку дощитиме — негода буде стояти найближчі 3 дні;
  • В цю пору в лісі зозулю почути — до багатства і великої удачі, дятла — навпаки.

Источник