Кров і танці на кістках: під посольством Угорщини у Варшаві показали «справжнє обличчя Орбана»

У Варшаві під посольством Угорщини в суботу відбувся хепенінг на знак протесту щодо позиції Будапешта стосовно санкцій проти рф та підтримки Києва.

Десятки людей взяли участь у перформансі, де учасники на фоні нібито трубопроводу «Дружба», по якому замість нафти символічно текла українська кров, грали ролі Орбана, путіна, патріарха РПЦ кирила, танцюючи на кістках українців, передає власний кореспондент Укрінформу.

Під час хепенінгу активіст із маскою Орбана під угорську розважальну музику заохочував усіх веселитися і пити вино, адже Будапешт продовжує купувати дешеві російські енергоносії, незважаючи на смерть і страждання українців. Він запросив до дійства своїх друзів — осіб з масками путіна та кирила, які разом із ним веселилися на святі. Усі учасники пили вино і обливалися ним, радіючи добробуту від дешевої нафти і зекономленим коштам.

Буряковий сік на вбранні учасників перформансу символізував кров українців, які вмирають і несуть страждання від російської збройної агресії, а кістки, розкидані між учасниками хепенінгу – танці на кістках українського народу.

Лідерка варшавського Євромайдану Наталка Панченко підкреслила у коментарі Укрінформу, що цей захід дуже важливий, тому що вже давно потрібно показати Європі та цілому світу «справжнє обличчя Орбана» та його політику.

«Ми пили українську кров, ми танцювали на кістках, ми продавали недорого українську кров, яка тече нафтопроводом «Дружба». Власне, такою ми бачимо сьогодні політику Орбана», — пояснила Панченко.

Вона зауважила, під час перформансу «Орбан» обіймався з «путіним» і «кирилом», зауваживши, що не дивно, чому саме ці персонажі з’явилися під час акції.

«Ми вважаємо, що вже досить мовчати, йде четвертий місяць війни, і кожен з політиків та кожна країна показали своє обличчя. Орбан показав його неодноразово і зараз ми, як учасники хепенінгу, вирішили показати це на увесь світ, показати так, як ми бачимо його і його політику упродовж останніх місяців», — констатувала активістка.

У Варшаві мітингували через політику Будапешта / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Источник