Як швидко зварити великий червоний буряк

Декілька хитрощів.

Буряк належить до тих коренеплодів, яким потрібне тривале варіння до повного приготування. Залежно від розміру овоча процес може займати від 30 хвилин до півтори години і більше, інформує Ukr.Media.

Час варіння буряка до готовності

Буряк вагою до 50 г повністю звариться максимум за 30 хвилин, коренеплоду з масою до 100 г для цього буде потрібно вже 45 хвилин, екземпляри до 200 г будуть варитися приблизно 1 годину 15 хвилин, а гігантам під 300 г для повної готовності може не вистачити і 1,5 годин.

Процес приготування буряка додатково затягнеться, якщо спочатку каструля була заповнена холодною водою. Також до збільшення тривалості варіння може призводити низький вміст крохмалю в поєднанні з високою концентрацією клітковини в використовуваних коренеплодах.

Для прискорення часу варіння вибирайте приплюснуті коренеплоди з тонкою шкіркою. Коли вода закипить, покладіть в неї 1 ст. л. рослинної олії.

Як зварити буряк в целофановому пакеті в каструлі

Не подобається характерний буряковий аромат під час варіння, не хочеться постійно відмивати каструлю після приготування цього коренеплоду, тоді зверніть увагу на оригінальний спосіб варіння в пакеті:

  • Ретельно промийте коренеплоди, видаліть весь налиплий на них бруд і обсушіть паперовим рушником. Хвостики і шкірку обрізати не потрібно.
  • Візьміть целофановий пакет, покладіть в нього вимиті овочі і 1 ч. л. цукрового піску. Цукор додають для того, щоб буряк в процесі варіння не втратив свій насичений колір. Щільно зав'яжіть пакет, попередньо випустивши з нього повітря.
  • У каструлю з уже киплячою водою акуратно покладіть пакет з буряком. Продовжуйте варіння залежно від розмірів коренеплодів від 25 до 60 хвилин.
  • Щоб овочі швидше охололи, а шкірка легше зійшла при чищенні, відразу після закінчення варіння прямо в зав'язаному пакеті занурте буряк в холодну воду. Приблизно через 5 хвилин він досить охолоне для того, щоб його можна було використовувати за прямим призначенням.
  • Буряк, відварений в пакеті, має більш насичений смак і аромат, зберігає яскравий колір м'якоті, не стає водянистим при тривалому виварюванні.

    Як приготувати буряк в мікрохвильовці в пакеті

    За наявності в будинку мікрохвильової печі отримати готовий відварний буряк можна в рази швидше, ніж при традиційному способі варіння в каструлі:

  • Ретельно промийте буряк з щіткою, видаляючи з поверхні весь налиплий бруд. Залиште шкірку, хвостик можна відрізати.
  • Ножем або зубочисткою виконайте в коренеплоді з різних сторін 5-7 невеликих отворів. Великий буряк краще відразу розрізати на 2-4 частини.
  • Підготовлені овочі складіть в целофановий пакет, випустіть з нього повітря, гарненько зав'яжіть і покладіть в скляну чашу СВЧ.
  • Увімкніть мікрохвильовку на 10 хвилин на максимальну потужність. При потужності в 80% час варіння збільшиться приблизно до 15 хвилин.
  • Буряк повністю готовий. Залишається тільки вийняти його з пакета, очистити, нарізати або натерти залежно від обраної для приготування страви.