Що таке акції, їх види, характеристики та як на них заробити

Детально розбираємося, що таке акції.

Детально розбираємося, що таке акції, які права вони дають і за рахунок чого їх власники отримують прибуток, інформує Ukr.Media.

Що таке акція?

Акція — це цінний папір, який випускає акціонерне товариство, іншими словами — компанія-емітент. Всі інвестори, які купили акції, стали співвласниками компанії. Акція якраз і підтверджує, що у її власника є частка в компанії, нехай навіть зовсім маленька.

Що акції дають власникові?

Напевно ви чули вислів «контрольний пакет акцій» — зазвичай в кіно лиходій підступно заволодіває компанією, отримавши 50% і ще одну акцію. Хоч цей лиходій і не стовідсотковий власник, він все одно отримує контроль над компанією, адже він володіє її більшою частиною.

Але навіть якщо ви купили не контрольний пакет, а лише крихітний шматочок компанії, ви стаєте акціонером і теж отримуєте права, головні з яких:

  • право голосувати на зборах акціонерів і таким чином брати участь в управлінні компанією (якщо голосуюча акція);
  • право отримувати дивіденди — частина прибутку компанії (якщо їх виплачують);
  • право отримати частину майна компанії у разі її ліквідації.

Чому право голосу важливо? Тому що всі найважливіші рішення приймає загальні збори акціонерів. У тому числі рішення про ліквідацію та реорганізацію компанії. Саме на зборах вирішують, як краще розпорядитися прибутком за підсумками року: направити всі гроші на розвиток бізнесу або їх частину на виплату дивідендів.

Які бувають види акцій?

Акції компаній бувають звичайними та привілейованими. Відмінності пов'язані з двома головними правами — голосувати та отримувати дивіденди.

  • Звичайні. Найпоширеніший вид акцій. Вони завжди дають право голосу на зборах акціонерів, але не гарантують дивіденди.
  • Привілейовані. Мають заздалегідь визначений розмір дивідендів — наприклад, відсоток від прибутку компанії. Їх власники можуть брати участь у голосуванні лише в тому випадку, якщо не отримали дивіденди за підсумками минулого року.

Іноді зустрічаються привілейовані акції особливих типів:

  • Привілейовані неголосуючі. Мають фіксований дивіденд і право отримувати виплати в першу чергу, але не дозволяють голосувати.
  • Привілейовані з особливими правами. Умови виплати дивіденду і можливість участі у голосуванні прописуються в статуті компанії. Приміром, власники таких акцій можуть мати можливість голосувати, отримати пріоритет при виплаті дивідендів та право першими купувати нові випуски акцій. У статуті можуть бути прописані й будь-які інші права, які компанія захоче надати їх власникам.

Всі акції можна ранжувати по черговості виплати дивідендів. Якщо на зборах акціонерів вирішили виплачувати дивіденди, в першу чергу їх отримують власники привілейованих неголосуючих акцій. У них фіксований дивіденд — конкретна сума або відсоток від їх номінальної вартості. Власники неголосуючих привілейованих акцій беруть участь у голосуванні лише в тих випадках, коли стоїть питання про ліквідацію акціонерного товариства.

Другі в черзі на виплату дивідендів — власники стандартних привілейованих акцій. Розмір дивідендів по цих акціях може дорівнювати конкретної суми або відсотку від номіналу акції. Але найчастіше його визначають як відсоток від чистого прибутку компанії за підсумками року, поділеної на кількість привілейованих акцій. Порядок розрахунку дивіденду зазвичай прописано в статуті. Власники таких акцій не можуть голосувати у разі виплати дивідендів. Але якщо дивіденди не нараховували, то на наступному зібранні вони отримують право голосу з усіх питань.

У одного акціонерного товариства може бути кілька типів привілейованих акцій, у тому числі акції з особливими правами. У статуті компанії повинна бути чітко зафіксована черговість виплати дивідендів власникам. Тому перед покупкою привілейованих акцій уважно вивчіть статут акціонерного товариства.

Виплата дивідендів власникам звичайних акцій проводиться тільки після того, як компанія повністю виконає зобов'язання перед усіма привілейованими акціонерами.

Як виглядають акції?

Строго кажучи, ніяк. Через кінематографічні та літературні стереотипи саме слово «акція» зазвичай асоціюється з гарним гербовим бланком. Але сьогодні акції — не розкішні папірці, їх взагалі не друкують, вони, висловлюючись офіційною мовою, бездокументарні, тобто існують лише в електронному вигляді.

Облік цінних паперів ведуть спеціальні організації — депозитарії та реєстратори. Але перш ніж працювати з ними, переконайтеся, що у них є ліцензія Банку.

Як відбувається облік цінних паперів?

  • Якщо ваші цінні папери враховують депозитарій, то право власності на них підтверджує виписка з рахунку депо. Це ваш особистий рахунок, де зазначено, якими паперами ви володієте.
  • Якщо облік веде реєстратор, то, щоб підтвердити право власності, потрібно запитати у реєстратора виписку з особового рахунку. У цій виписці вказано, скільки у вас акцій певної компанії.

Навіщо купувати акції?

Можна купити пакет акцій, щоб брати участь в управлінні компанією. Але найчастіше їх купують, щоб отримати дохід.

  • За рахунок дивідендів. Якщо за підсумками року компанія отримала прибуток і загальні збори вирішили розподілити його серед акціонерів, тоді ви отримаєте дивіденди по кожній вашої акції. Але ніяких гарантій, що ви отримаєте гроші, немає. Якщо компанія спрацювала «в мінус», або зібрання вирішило не роздавати прибуток акціонерам, дивідендів ви не отримаєте. Це ризик, який завжди супроводжує інвестиції.
  • За рахунок зростання вартості акції. Ви купуєте акції та очікуєте, що в майбутньому їх ціна зросте. Коли ви їх продасте, то отримаєте дохід — різницю між ціною, за яку купили акцію, і ціною, за яку продали. Не забудьте, що вам ще треба заплатити за послуги депозитарію або реєстратору, комісію брокеру та податок з прибутку при продажу. Більш того, ви можете не тільки не отримати дохід, але, навпаки, навіть втратити гроші. Наприклад, якщо акції подешевшають. Як відомо, гарантій на ринку цінних паперів немає і бути не може, а ризик є завжди.

Де можна купити акції?

Є два способи — на біржі або поза біржею. Торгівля на біржі більш прозора — котирування (ціни) акцій та інших цінних паперів можна легко відстежити. Коли ви купуєте або продаєте акції безпосередньо, поза біржею, є ризик, що ціни будуть завищені або занижені у порівнянні з ринковими.

До того ж біржа ретельно оцінює компанії-емітенти. Акції явних шахраїв там ви навряд чи зустрінете. А іншим цінним паперам в результаті перевірки присвоюють важливий атрибут — рівень лістингу.

Сьогодні їх три. Перший рівень (або перший котирувальний список) — найбільш ліквідні акції найнадійніших компаній ринку.

Для потрапляння у другий котирувальний список вимоги вже не настільки високі. Але всі компанії, чиї акції претендують на потрапляння в перший або другий список, повинні регулярно звітувати перед біржею про результати діяльності, а також публікувати звітність і всю важливу інформацію про себе в інтернеті.

Третій рівень — це не котирувальна частина списку із самими низькими вимогами. Якщо ви зберетеся купувати цінні папери компанії третього рівня або компанії, якій взагалі немає в лістингу (списку цінних паперів) біржі, вам доведеться оцінювати її надійність самостійно. А це непросто навіть для досвідченого інвестора.

З якими ризиками можна зіткнутися при купівлі акцій?

Інвестування — це завжди ризик. І він пропорційний ймовірної прибутковості цінних паперів: чим більше ви можете заробити, тим більше ризикуєте. Основні ризики, які підстерігають інвесторів, їх три.

  • Ринковий ризик — це означає, що цінні папери можуть зростати, а можуть і падати в ціні. Він визначається тільки ринковим законом попиту і пропозиції. Наприклад, якщо компанія відкрила нове родовище нафти, газу, золота або паладію, швидше за все, її акції підскочать. А якщо, скажімо, у фінансовій компанії призупинили ліцензію, її цінні папери різко впадуть.
  • Ризик ліквідності — це означає, що папери, які ви придбаєте, можливо, потім буде важко продати. Або взагалі ніхто не захоче купувати, чи погодиться, але тільки з великим дисконтом — з сильно заниженою ціною. Тобто «блакитні фішки» — папери найбільших і надійних компаній — ви зможете при бажанні продати за лічені хвилини. А за акціями нікому не відомої компанії навряд чи вишикується черга бажаючих.
  • Кредитний ризик — це ризик, що компанія-емітент розориться. Тоді ваші цінні папери різко знеціняться. Але ви зможете розраховувати на свою частку майна компанії по закінченні процедури банкрутства.

Якщо обставини складуться невдало і ці ризики втіляться в сувору реальність, ви можете втратити ваші гроші. Саме тому інвестування в цінні папери підходить тільки тим, хто вже підготував собі фінансову подушку безпеки та повною мірою усвідомлює всі ризики.

Наостанок підсумовуємо рекомендації інвесторам

  • Не вкладайте в ринок цінних паперів останні гроші. Спочатку підготуйте собі надійний тил: від 3 до 6 своїх місячних доходів покладіть на депозит у надійний банк.
  • Пам'ятайте про прямий зв'язок ризику і прибутковості. Якщо якісь акції різко зростають у ціні (або вам здається, що вони повинні злетіти), це означає, що вони так само швидко можуть і впасти (або просто не піднятися).
  • Не кладіть всі яйця в один кошик. Якщо вирішили інвестувати в акції, виберіть кілька компаній, бажано з різних галузей.
  • Тримайте руку на пульсі подій. Якщо ви стали співвласником якійсь компанії, відстежуйте, що відбувається з нею і з ціною на її папери.
  • Якщо ж самостійно стежити за обстановкою на фондовому ринку вам здається занадто складним або клопітним, можете використати інші варіанти. Наприклад, укласти договір з довірчим керуючим або купити пай Піфу, який інвестує в цінні папери.