Стріляють частіше: чому харків’яни не хочуть знову їхати з міста

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today На дитячих майданчиках зараз небезпечно.

Обстріли Харкова почастішали. Після невеликого перепочинку наприкінці травня, коли «прильоти» стали одиночними, місто знову живе в умовах повітряної тривоги, що майже не припиняється. Незважаючи на це, зупинки транспорту вранці забиті, а деякі райони практично повернулися до довоєнного способу життя.

Найчастіше місто обстрілюють із настанням комендантської години. Тенденція останніх тижнів — завдавати ударів близько півночі. Втім, вдень у Харкові також неспокійно. Обстрілів менше, ніж у березні, але набагато більше, ніж було у травні. Щодня у місті гинуть люди, але, попри це, ділове життя у місті пожвавішало.

Пиво під виття сирен

Червень у Харкові розпочався із посилених артобстрілів. Якщо в середині травня на Північній Салтівці були чутні переважно лише віддалені «виходи» — робота нашої артилерії — то зараз північні мікрорайони знову обстрілюють. Попадає не лише Салтівці, П’ятихаткам та селищу Жуковського. Два дні поспіль обстрілювали раніше досить тиху Олексіївку, були загиблі та поранені. «Прилітало» на Павлове Поле. Наразі від російських ракет страждають навіть ті райони Харкова, які вже встигли забути про них: розбито виробниче підприємство на Киргизькій, супермаркет «Восторг» біля «Індустріальної», ресторан і школа на Баварії.

8 червня ракета зруйнувала супермаркет на «Індустріальній». Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

У телемарафоні чиновники регулярно просять жителів міста не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

«Обстріли будуть продовжуватися. Тож перебувати на вулицях зараз дуже небезпечно. Закликаю всіх за можливості залишатися в укриттях», — звернувся днями до харків’ян голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Але в тому темпі, у якому зараз живе Харків, навіть під час повітряної тривоги сховатися не завжди є можливість. У місті їздять автобуси, трамваї та тролейбуси десятками маршрутів, і вони не зупиняються, коли виють сирени. На Полтавському шляху та Клочківській машини стоять у заторах. Збільшилась кількість аварій. Автомобілісти зазначають, що припаркуватися щодня стає складніше.

«На парковці під будинком стало відчутно тісніше вже останнього тижня. Багато кафе відкривається, головна маркетингова фішка: «У нас тут підвальне приміщення, почувайтеся в безпеці». Людей на вулиці багато — гуляють собі алеєю біля пам’ятника солдатові, де 26 травня все розстріляно було, біля «АромаКави», що вигоріла, відкрився кіоск з морозивом», — каже житель Павлового Поля Олексій Авксентьєв.

Райони міста все ще дуже відрізняються один від одного. На набережну біля «Стрілки» повернулися кальяни. Нові Будинки, за розповідями місцевих жителів, живуть уже майже у довоєнному ритмі: є стихійні базарчики, відкриті кав’ярні з літніми майданчиками. Після офіційного дозволу торгувати спиртними напоями відкрилося багато пивних магазинів у центрі, на Холодній горі та в інших районах. Деякі з них ігнорують заборону продажу пива та алкоголю після 15:00, і навіть увечері біля них можна побачити любителів «освіжитися». На Північній Салтівці інша картина. Найближча «цивілізація» з магазинами та поштою — біля метро «Студентська».

Люди вийшли на роботу

Після того, як обстрілів побільшало, активне життя Харкова не повернулося до квітневого рівня. Причина проста: люди вийшли працювати.

Відкрилося більше магазинів, причому не лише продуктових — у торгових центрах щодо безпечних районів, наприклад на проспекті Гагаріна, запрацювали навіть меблеві відділи. У підземний перехід на «Скляшці» повернулися кіоски. Це означає, що всім продавцям треба вранці доїхати на роботу, а ввечері додому.

Почали працювати й різноманітні комунальні служби. Співробітникам харківських шкіл, лікарень та поліклінік 1 червня було наказано повернутися на робочі місця. Зараз у поліклініках можна навіть зробити бустерне щеплення проти коронавірусу. З 9 до 17 приймають Центри надання адмінпослуг, хоча і за попереднім записом, працюють територіальні центри соцзахисту. Багато працівників цих організацій змушені були повернутися з евакуації та вийти на роботу, щоб не втратити місце.

Поліклініка на Салтівці. Фото: Харківська міськрада

Є ще одна причина, через яку люди не збираються знову виїжджати з Харкова, хоча обстріли й почастішали. У західних та центральних частинах України непросто знайти житло.

«Повернулися з батьками на початку травня, зараз бачу, що поквапилися. Вони пенсіонери, у мене робота віддалена, тобто могли б і далі сидіти у Тернополі, але мамі захотілося додому. Приїхали, спокійно було, а тут знову почалося, я давай шукати, куди поїхати — а квартиру, що ми винаймали у Тернополі, здали вже. Так що поки що тут, а там подивимося», — розповідає Інна Ярова, яка повернулася до своєї квартири на вулиці Танкопія.

Раніше повідомляли: Комуналка харків’ян зависла у «Мегабанку» —  що робити

Ховатися від обстрілів, як і раніше, можна у Харківському метрополітені, на станціях дозволено навіть ночувати. Щоправда, із завершенням комендантської години просять залишити вестибюлі — прибувають потяги, треба везти харків’ян на роботу.

Джерело