З липня в Україні введуть новий механізм перерахунку пенсій

В Україні з 1 липня перерахують пенсії всім українцям, які мають повний стаж і виплати в розмірі до 2 тис. грн.

Українцям перерахують пенсії

Мінімальна пенсія в Україні — 1497 грн. А фактичний прожитковий мінімум за підрахунками Мінсоцполітики — 3144 грн. Це означає, що всі пенсіонери, які отримують менше, фактично перебувають за межею бідності, інформує Ukr.Media.

Як написав міністр соцполітики Андрій Рева, є і ті пенсіонери, які мають 30-35 років стажу, але все одно отримують невеликі виплати. У рамках минулого перерахунку пенсії їм не підвищили, натомість видали разову допомогу в розмірі 2,4 тис. грн.

«Серед пенсіонерів, які не отримали надбавку, є ті, у кого базова пенсія нижче прожиткового мінімуму. Вони мали низький заробіток і коли їм перерахували, вийшло, що їхня пенсія нижче прожиткового мінімуму. А серед них є і ті, у кого повний страховий стаж. Що вийшло? У людини 35 років стажу, але у нього був невеликий заробіток», — пояснив Рева.

Проблема частково ускладнилася тим, що в рамках проведеної пенсійної реформи коефіцієнт оцінки стажу знизили з 1 до 1,35% за кожен відпрацьований рік. Тобто отримати високу пенсію стало складніше. Правда, з іншого боку, якщо раніше пенсії практично не підвищували (або ж підвищували всім на одну невелику суму), то зараз їх перераховують індивідуально, а розмір надбавки для деяких пенсіонерів становить більше ніж 1000 грн.

Чому частина пенсіонерів з великим стажем залишилися з мінімальними виплатами? Головна причина — низькі зарплати. Якщо українець заробляв менше, ніж в середньому по країні, швидше за все, її виплата буде близька до мінімальної. Цю проблему в Кабміні намагалися вирішити ще з минулого року.

Розглядали кілька варіантів. Звучали пропозиції перерахувати пенсії українців з маленькими виплатами та повним стажем (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) з урахуванням «старого» коефіцієнта оцінки стажу. Однак, це б призвело до того, що різні українці одержали б різні права виходу на пенсію.

Ще одна норма, яка прописана вже в чинному законі, дозволяє при повному стажі після 65 років отримувати не менше 40% мінімальної зарплати. Але і після цього розмір пенсії все одно досяг лише 1669,2 грн. Третій варіант — при перерахунку враховувати показник середньої зарплати за більш короткий період, що дозволило б значно підняти виплати.

В Пенсійному фонді, і в Міністерстві соціальної політики заявили: механізм уже розроблено.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час свого візиту до Маріуполя 24 червня заявив, що з 1 липня підвищення отримають 2,5 млн осіб. Причому розмір їх пенсій буде становити не менше 2 тис. грн.

«За рішенням уряду з 1 липня підвищується пенсія для людей, які мали великий стаж — 30 років для жінок і 35 років для чоловіків, але невеликі зарплати протягом усього часу роботи. В Україні таких пенсіонерів — близько 2,5 млн осіб. І тепер їх пенсії будуть становити не менше 2 тис. грн», — заявив Гройсман.

У липні перерахують максимальні та мінімальні пенсії

В Україні в липні прожитковий мінімум підвищать на 67 грн. При цьому всі пенсіонери будуть отримувати щонайменше 1564 грн. Також, якщо українці з мінімальною пенсією мають повний стаж (для жінок — 30, для чоловіків — 35 років), вони мають право на надбавку в розмірі не менше 1% прожиткового мінімуму. Якщо зараз, наприклад, жінка з 40 роками стажу і мінімальною пенсією може отримувати надбавку в розмірі 149,7 грн, то після першого липня — 156,4 грн.

Українці з максимальними пенсіями отримають надбавку у розмірі 670 грн. Зараз такі виплати отримують не більше 1,9% від загальної кількості пенсіонерів. Якщо до липня це 14,9 тис. грн, то після — 15,6 тис. грн. Найчастіше це ті, хто вийшов на заслужений відпочинок зі спеціальними правами. Наприклад, народні депутати, судді тощо.

Ще один шанс отримувати максимальну пенсію — мати білу високу заробітну плату. Наприклад, при стажі в 35 років заробляти треба на даний момент приблизно в 8 разів більше середнього заробітку, з якого сплачується внесок в Пенсійний фонд. Це близько 64 тис. грн. Тобто при білій зарплаті в 64 тис. грн, до липня можна претендувати на пенсію у розмірі 14,9 тис. грн, а після — 15,6 тис. грн.