Ворог намагається оточити ЗСУ в районах Сєвєродонецька і Лисичанська

Ворог переміщує техніку на Сєвєродонецькому напрямку, також намагається перегрупувати та посилити свої війська для наступу в напрямку Тернова та Рубіжного.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ сказав речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник.

“На Сєверодонецькому напрямку агресор посилює своє угруповання військ. Зокрема, через Сватове у напрямку Старобільська (40 км на північний схід від Сєвєродонецька) переміщено танки, ББМ, автомобільну та інженерну техніку”, — зазначив він.

На Бахмутському напрямку українські захисники перешкоджають спробам противника оточити Сили оборони у районах населених пунктів Оріхове та Гірське.

“Ворог перегруповується та посилює війська. На напрямку Попасна – Миколаївка противник ввів два батальйони зі складу 1-го армійського корпусу, який відновлював боєздатність”, — сказав речник МОУ.

Як зазначив Мотузяник, ворог не припиняє інтенсивний вогневий вплив на позиції Сил оборони вздовж всієї лінії зіткнення у Луганській та Донецькій областях. Обстановка залишається складною, проте в цілому контрольованою українськими військами.

Також зберігається загроза нанесення противником ракетних ударів по військових об’єктах та об’єктах критичної цивільної інфраструктури на території України.

На Донецькому напрямку ЗСУ стримують наступ підрозділів противника, який зосередився на спробах оточення наших військ у районах Сєвєродонецька і Лисичанська, а також на блокуванні основних логістичних шляхів.

На Лиманському напрямку ворог б’є артилерією в бік Сіверська (20 км на південний схід від Лимана) та не припиняє спроб підготуватися до форсування річки Сіверський Донець.

У районі Золотого ЗСУ відбили штурм і відкинули противника. Загарбники здійснили спробу висунутись у напрямку Василівки та Берестового, але відійшли під щільним вогнем з боку українських позицій.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські загарбники ведуть вогонь вздовж всієї лінії зіткнення, при цьому активно застосовують авіацію та артилерію для сковування дій наших військ.

На Харківському напрямку ворожі підрозділи зі складу 6-ї армії західного військового округу, берегових військ балтійського флоту та так званого мобілізаційного резерву 1-го армійського корпусу продовжують втримувати раніше зайняті позиції та намагаються не допустити подальшого просування наших військ до державного кордону та в тил угруповання російських військ, яке діє на Слов’янському напрямку.

Також, за даними МОУ, ворог перегруповується та посилює свої війська, аби поновити наступ в напрямку Тернова, Рубіжного (25-30 км на північний схід від Харкова). Для уточнення позицій наших військ ворог веде повітряну розвідку в районах населених пунктів Перемога, Байрак, Шестакове, Рубіжне, Верхній Салтів.

У районі Кочубіївки українські воїни припинили спроби противника провести розвідку боєм та відкинули його на попередні позиції.

На Слов'янському напрямку ЗСУ ведуть бої проти угруповання противника, до якого входять підрозділи зі складу 1-ї танкової армії, 20-ї армії, берегових військ балтійського флоту, 29-ї, 35-ї, 36-ї армій, 68-го армійського корпусу східного військового округу, повітряно-десантних військ та мобілізаційного резерву 1 і 2 армійських корпусів.

"Ці ворожі війська основні зусилля зосередили на спробах захоплення Краснопілля (20 км на південний схід від Ізюма) та створенні умов для розвитку наступу на Слов'янськ. Ворог здійснив вогневі нальоти артилерією в районах Долини, Дібрівного та Вірнопілля. Також ЗСУ відбили штурм у районі Богородичного, яке окупант намагався взяти під контроль", — сказав Мотузяник.

На Південнобузькому напрямку загарбники угрупованнями зі складу 8-ї, 49-ї армії, 22-го армійського корпусу південного військового округу та повітряно-десантних військ основні зусилля зосереджують на утриманні позицій та недопущенні проведення українськими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях.

На Волинському та Поліському напрямку ситуація за добу не змінилася. "Підрозділи зс білорусі в складі до семи батальйонів прикривають ділянку українсько-білоруського кордону в Брестській і Гомельській областях. Основні зусилля зосереджують на веденні розвідки, інженерному обладнані позицій та охороні державного кордону", — сказав Мотузяник.

Він додав, що за даними розвідки, в білорусі триває перевірка бойової готовності збройних сил республіки.

Також зберігається загроза нанесення з території білорусі ракетних та авіаційних ударів.

На Сіверському напрямку для прикриття російсько-українського кордону у Брянській та Курській областях ворог утримує до трьох батальйонно-тактичних груп зі складу 1-ї танкової армії західного військового округу та підрозділи повітряно-десантних військ. Ці російські підрозділи наразі ведуть демонстраційні дії та обстрілюють з артилерії прикордонні райони Сумської і Чернігівської областей.

У Чорноморській та Азовській операційних зонах, за даними МОУ, кораблі чф в акваторіях Чорного та Азовського морів продовжують ізолювати район бойових дій, ведуть розвідку та надають вогневу підтримку на приморському напрямку.

Агресор і надалі блокує цивільне судноплавство у північно-західній частині Чорного моря.

У готовності до застосування ракетного озброєння в акваторії Чорного моря перебувають два носії КРМБ типу “Калібр”, сумарний залп може становити до 16 ракет.

Источник