Переселенець з Харківщини разом з мешканкою Нововолинська створюють патріотичний мурал у селі Будятичі | Новини Нововолинська

Переселенець з Харківщини разом з мешканкою Нововолинська створюють патріотичний мурал у селі Будятичі | Новини Нововолинська

Переселенець з Лозової, що на Харківщині, Максим Плотніков спільно з викладачем Нововолинського Центру професійно –технічної освіти Світланою Войтович творять в Будятичах патріотичний мурал «Повернення».

Якщо ви будете доїжджати до головного корпусу навчального закладу, що знаходиться в селі Будятичі Поромівської громади, обов’язково звернете увагу на стіну ліворуч, повідомляють у фейсбук-спільноті “Наше місто”.

Вона на очах стає просто шедевральною – штрих за штрихом – і постає широка панорама – козак на коні переможно прямує на Київ! Звісно, завершивши всі бої з лютим ворогом…

Переселенець з Харківщини разом з мешканкою Нововолинська створюють патріотичний мурал у селі Будятичі | Новини Нововолинська

“Сюжет для ескізу почерпнули з моєї картини «Повернення», з якої я навіть виготовила листівку”, – розповіла пані Світлана.

Художники вирішили її розширити, поєднати всі епізоди в якусь одну історичну канву.

“Козак – це збірний образ військового – від минулого до сучасного, споруди є впізнаваними – вони ідентифікують міста: Луцьк, Рівне, Житомир, Київ… Вже навіть зараз підходять люди й кажуть, що їм все зображене є зрозумілим…

Ідея створити тут саме такий мурал належить директору Центру Валентині Приступі, яка разом з колективом міркувала, якою має бути рекреаційна зона біля пам’ятного знака князю Володимиру, встановленому в 2015 році з нагоди 1000 –ліття його упокоєння. До слова, деякі історики висловлюють гіпотезу про народження цього святого саме в Будятичах.

Отож, про облагородження території думали вже давно. Навіть підготували проект на 140 тисяч гривень. Там мали розбити доріжки, встановити філігранні ліхтарі, літній кінотеатр, розбити сучасні клумби, насадити екзотичну зелень. Однак з фінансами було сутужно.

Тому вирішили взятися за роботу власними силами. – Чекали на ремонт приміщення, аби стіну, яка стала панеллю для малюнка, довести до нормального стану. Її поштукатурили, заґрунтували – тоді вже почали наносити малюнок, – деталізувала художниця, не відриваючись від роботи.

Допомогти Світлані Анатоліївні зголосився переселенець з Лозової Максим Плотніков, який з дитинства має потяг до малювання. Як з’ясувалося, у хлопця є ще одне захоплення – аерографіка ( техніка нанесення малюнка на авто).

Електрик за фахом, хлопець майстровитий до всього. Тому й відразу влаштувався працювати в Центр профтехосвіти, в гуртожитку якого тимчасово мешкав разом з батьками після вимушеного переїзду через війну.

“Вдома на Харківщині трудився на заводі в сусідньому місті Панютине. В Лозовій вже творив мурали, тому це заняття для мене не нове. Дуже подобається імпровізувати, радимося з Світланою Анатоліївною,як краще виконати ту чи іншу деталь”, – розповів юнак.

За словами Максима, на Волині раніше ніколи не був.

“Тут у вас класно: люди привітні і гарна природа. Хоч за домом скучаю, де, до слова, окупанти зруйнували квартиру, але й не проти тут залишитися”, – каже художник.

Картину – мурал художники планують завершити до кінця місяця. Кажуть, їх надихає те, що всі перехожі зупиняються і висловлюють схвальні відгуки. Видно, така панорама їм піднімає настрій, затьмарений війною.

Джерело